Foto: Pixabay

Iako je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Trump, u srijedu pokušao smanjiti tenzije s Iranom kada je rekao da ne želi nastavak vojnog sukoba, Iran je objavio da će uskoro doći do “grublje osvete” za prošlotjedno ubojstvo iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Iran je daljnjom osvetom zaprijetio nekoliko dana nakon što su balističkim projektilima napadnute dvije vojne baze u Iraku u kojemu sa stacionirani vojnici SAD-a. Amir Ali Hajizadeh, zapovjednik zračnih postrojbi Revolucionarne garde, rekao je da su napadi na baze u Iraku samo početak “veće operacije” protiv Sjedinjenih Država.

Ismail Qaani, novi zapovjednik Postrojbe Kuds, koju je donedavno vodio Sulejmani, izjavio je da ne namjerava odstupati od djelovanja svoga prethodnika. Također je dodao da je njegov krajnji cilj istjerivanje postrojbi SAD-a s Bliskog istoka. Sličnu je izjavu dao i Abdulah Araghi, viši zapovjednik iranske Revolucionarne garde, koji je rekao da će Iran “osvetiti u bliskoj budućnosti”.

Ako se dogodi, to neće biti prvi put da Iran pričekao s pravom osvetom. Naime, ta se država tijekom proteklih desetljeća na svaki napad uzvraćala na neočekivanim mjestima i u neočekivano vrijeme. Na primjer, u siječnju 2012. u Teheranu je ubijen nuklearni kemičar, što je bilo četvrto ubojstvo iranskog znanstvenika u dvije godine. Iako se smatra da je Izrael odgovoran za ubojstvo, do službene potvrde nikada nije došlo.

Iran se za ubojstvo osvetio u veljači iste godine, ali ne na način koji su SAD i Izrael očekivali. Iran je ranio devet izraelskih diplomata u Gruziji, Indiji i na Tajlandu. Iste je godine u Bugarskoj bombom ubijeno pet izraelskih turista. Iran se na sličan način osvetio i za glavnog tajnika Hezbolaha, kojeg su 1992. ubile Izraelske obrambene snage. Tada je u Buenos Airesu šijitski militant u pick-up automobilu punom bombi probio vrata izraelskog veleposlanstva i usmrtio 29 civila. No, osveti tu nije bio kraj. Dvije godine kasnije u istom je gradu napadnut židovski društveni centar te je ubijeno 85 ljudi.

Iako je Trump izjavom u srijedu pokušao minimalizirati mogućnost daljnjih sukoba, povijest nam pokazuje da Iran još nije gotov s odmazdom za ubojstvo Sulejmanija. Tenzije više nisu na razini na kojoj su bile nakon ubojstva i napada na vojne baze, ali se ne smije zaboraviti da Iran zna da je osveta jelo koje se servira hladno.