Foto: Pixabay

Sjedinjene Američke Države u srijedu su uvele nove sankcije usmjerene protiv Irana, prenosi Reuters. Washington je kritizirao Iran zbog kršenja ljudskih prava, a američko ministarstvo financija na crnu je listu dodalo Zakladu potlačenih (Mostazafan), kojom upravlja iranski vrhovni vođa Ali Hamenei. Iz ministarstva poručuju da ta zaklada iranskom poglavaru služi za stvaranje klijentelističke mreže.

Ovim sankcijama zamrznuta je imovina deset osoba i 50 podružnica povezanih sa zakladom u područjima energetike, rudarstva i financijskih usluga. Američke sankcije također prijete svakome tko s njima posluje.

Humanitarna zaklada stekla je ogroman kapital na štetu ostatka iranskog gospodarstva i upravlja stotinama poduzeća i imovinom zaplijenjenom nakon Islamske revolucije u Iranu 1979. godine. Američko ministarstvo financija optužilo je Hameneija da koristi imovinu zaklade kako bi nagradio svoje političke saveznike, a progonio neprijatelje režima. Alireza Miryousefi, glasnogovornik iranske misije u Ujedinjenim narodima, nazvao je nove sankcije očajničkim činom Trumpove administracije.

“Ovi posljednji pokušaji da se nastavi promašena politika ‘maksimalnog pritiska’ na Iran i njegove građane će podbaciti baš kao što su propali svi drugi pokušaji”, rekao je Miryousefi. Sankcije se također odnose na iranskog ministra za obavještajne službe Mahmouda Alavija, kojeg američko ministarstvo financija smatra odgovornim za kršenje ljudskih prava u Iranu.

Podsjećamo, u Iranu su krajem prošle godine izbili prosvjedi zbog vladine najave da će povećati cijene goriva. Prema podacima iranskog ministarstva unutarnjih poslova, tijekom prosvjeda smrtno je stradalo oko 225 osoba, a uhićeno preko 7000. Prema Reutersu, umrlo je otprilike 1500 ljudi.