Foto: Pixabay

Pravilo o dva metra razmaka temelji se na zastarjelim spoznajama i to nije ispravan način za provođenje socijalne distance, smatraju znanstvenici s britanskog Oxforda i američkog MIT-a. U njihovom radu koji je objavio British Medical Journal došli su do spoznaje da bi distanca trebala biti ovisna o situaciji u kojoj se čovjek nalazi. Neki parametri koji bi to određivali su otvorenost prostora, protok zraka, postojanost fizičkog kontakta među ljudima i razina vlastite higijene, koja pomaže u sprječavanju širenja bolesti.

Današnje globalno pravilo o dva metra fizičkog razmaka potječe iz istraživanja koja su provođena u prvoj polovici 20. stoljeća. Ona su se uglavnom bavila time koliku udaljenosti mogu prijeći patogene tvari dok ljudi pričaju, kišu ili kašlju. Rezultati su se razlikovali u rasponu od jednog do 2,7 metara, nakon čega je utvrđeno da bi dovoljna socijalna distanca za većinu situacija bila dva metra razmaka.

U zaključku svojeg istraživanja znanstvenici su ukazali na potrebu da svjetske vlade daju drukčije preporuke koje se temelje na novim rezultatima, a ne na općem pravilu koje se ne pokazuje u svakom slučaju kao ispravno rješenje.