Foto: Pexels

Japanski znanstvenici sa Sveučilišta Fujita Health tvrde da niske koncentracije plina ozonskog omotača mogu neutralizirati koronavirus, prenosi Reuters.

Ta saznanja mogla bi pomoći bolnicama kod dezinfekcije prostorija gdje borave potencijalni bolesnici COVID-19 virusa. Naime, japanski znanstvenici smatraju da ozon koncentracije od 0,05 do 0,1 ppm, koji je štetan za ljude, može uništiti novi virus.

Generatorom ozona u zatvorenoj komori s uzorkom koronavirusa ustanovilo se da je potentnost virusa pala za više od 90 posto za deset sati prilikom izloženosti ozonu niske koncentracije.

“Prijenos novog koronavirusa može se smanjiti kontinuiranim tretmanom ozonom niske koncentracije, čak i u okruženju u kojemu su prisutni ljudi, korištenjem ove vrste sustava”, rekao je znanstvenik istraživanja, Takayuki Murata. Dodao je da je to posebno učinkovito u uvjetima visoke vlage.

Studija Instituta za tehnologiju Georgia pokazala je i da ozon može ukloniti čestice koronavirusa s haljina, naočala i druge medicinske zaštitne opreme, a Sveučilišna bolnica Fujita iz središnjeg Japana postavila je generatore ozona da bi smanjila infekciju.