Foto: Pixabay

Građani Minnesote ne skrivaju nezadovoljstvo prosvjedujući protiv američke policije nakon što je službenica ubila 20-godišnjeg Afroamerikanca prilikom zaustavljanja zbog prometnog prekršaja. Prema izvješću Reutersa, američka je policajka ustrijelila Dauntea Wrighta svega 16 kilometara od mjesta na kojem je ubijen George Floyd prošlog svibnja.

Bijes Amerikanaca ponovno raste

Prosvjednici se zadnjih dana okupljaju u Minnesoti zbog suđenja Dereku Chauvinu, optuženom policajcu za ubojstvo Georgea Floyda. Novi slučaj policijske brutalnosti potaknuo je veći broj ljudi, bijesnih zbog postupka policajca, da se okupe ispred zgrade policijskog odjela Brooklyn Centrea u nedjelju navečer. Policajci su u zaštitnoj opremi ispaljivali gumene metke, omamljujuće granate te su puštali oblake kemijskih iritansa na okupljene prosvjednike.

Katie Wright, majka ubijenog mladića, rekla je novinarima da ju je sin nazvao nakon što ga je policija zaustavila zbog osvježivača zraka koji su mu visjeli s retrovizora. Oni su, naime, ilegalni u Minnesoti, a zatim je čula policiju kako mu govori da izađe iz vozila.

“Čula sam prepirke i policajce kako govore ‘Daunte, ne trči'”, objasnila je majka. Nakon nekog je vremena ponovno nazvala sina, no zatim se javila njegova djevojka, koja joj je rekla da joj je sin mrtav u vozačevom sjedalu.

Okolnosti se moraju razjasniti

Policija Brooklyn Centera tvrdi da su policajci prilikom zaustavljanja mladića otkrili da je protiv njega raspisana tjeralica te su ga pokušali uhititi. Prilikom toga, nesretni se Wright otrgnuo policajcima, vratio u automobil te ga je jedna policajka ustrijelila nakon čega se on odvezao par ulica dalje, udario u drugi automobil i preminuo.

Policajci su u tom trenutku imali tjelesne kamere koje su snimale incident, a snimke su naknadno objavljene na Twitteru. Ogranak Američke unije za građanske slobode u Minnesoti smatra da bi slučaj trebala istražiti druga nezavisna agencija te zahtijevaju da se videozapisi incidenta objave, piše Reuters.

Također, ne skrivaju razočarenje i zabrinutost jer policija često koristi viseće osvježivače zraka kao izgovor za zaustavljanje Afroamerikanaca, bez obzira na to što su oni ilegalni u Minnesoti.