IVICA GALOVIC/PIXSELL

Nakon što je u srijedu ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila da se u sklopu ovogodišnje državne mature neće pisati izborni predmeti, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Ivana Katavić, danas je službeno potvrdila da će se izborni predmeti normalno pisati.

Sutra bi tijekom dana trebao biti objavljen novi kalendar pisanja matura, a za sada je poznato da će se predmeti podijeliti na dva bloka. Njega će činiti obvezni predmeti koji će se pisati od 8. do 24. lipnja, a početak pisanja drugog bloka, odnosno izbornog dijela mature bit će 25. lipnja.

Rektori hrvatskih sveučilišta poslali su priopćenje u kojem su kritizirali odluku o izostavljanju izbornih predmeta s državne mature i dodali da im Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije uputilo prijedlog o sporazumu. Upozoravaju na nepovoljan položaj u odnosu na prethodne generacije kojima je polaganje izbornih predmeta bilo omogućeno.

Još jedan od prosvjeda kojim se poziva na iskazivanje nezadovoljstva trebao bi se održati sutra, na inicijativu pripadnika Facebook grupe “45 minuta”, koja okuplja učitelje i nastavnike. Prosvjed “Loncima protiv kaosa u obrazovanju”, potiče se nezadovoljne građane da još jednom izađu na balkone i prozore zbog svih problema s kojima se susreće školstvo u posljednje vrijeme.