StoryEditor

NOVO LICE DISKRIMINACIJE Sve je više onih koji se slažu sa spolnim i rodnim stereotipima. Domišljato progovorila i Chiara Ferragni

Najviše diskriminirani Romi, LGBTQ+ skupina, osobe s invaliditetom i žene

09/02/2023 u 19:39 h
14756
UNSPLASH

Novo "Istraživanje o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji i pojavnim oblicima diskriminacije" pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter, ukazalo je na porast udjela onih koji imaju stereotipizirajuće stavove o ulogama žena i muškaraca. Naime, gotovo četvrtina ispitanih smatra da žene i muškarci po prirodi nisu jednaki i da ne mogu imati iste društvene uloge, pokazuju rezultati.

Diskriminacija najčešća na poslu

Pripadnice ženskog spola našle su se na visokom četvrtom mjestu kao odgovor na pitanje "Koja grupa se najčešće susreće s diskriminacijom u Hrvatskoj?", iznad su se našli Romi, pripadnici LGBTQ+ skupine te osobe s invaliditetom. Većina ispitanih smatra da se diskriminacija najčešće događa na poslu, a poražavajuća je činjenica da čak 60 posto onih koji su osjetili neki oblik diskriminacije to nisu prijavili.

Iako stereotipi i predrasude nisu diskriminacija, do nje mogu dovesti jer utječu na naše ponašanje prema drugima, a za njihovo smanjenje važno je podizati svijest o potrebama različitih skupina i okolnostima u kojima žive, ističe se u istraživanje. O diskriminaciji žena u postfeminističkoj eri progovorila je i poznata talijanska modna blogerica Chiara Ferragni. Chiara je dobila ulogu voditeljice 73. Sanremo glazbenog festivala, a njezina poruka nije bila poslana samo riječima s pozornice već i -  modnim kombinacijama sa snažnom društvenom porukom.

Na pozornici se prvo pojavila u balskoj haljini, ogrnuta plaštom s masno otisnutim natpisom "Misli slobodno", blogerica je objasnila da je ova poruka bila namijenjena svim ženama kao podsjetnik da mogu izaći iz uloga koje im je društvo nametnulo.

Ništa ne opravdava nasilje

Sljedeća kreacija bio je kombinezon "zarobljen" pod suknjom. Kreacija je, kako je Chiara objasnila na Instagramu, simbol za kršenje konvencija koje nameće patrijarhat.

Presvukla se zatim u bijelu haljinu na kojoj su crnim biserima ispisani neki od negativnih komentara koje je dobiva svakodnevno. Poručila je ženama da ne dopuste mrziteljima da ih ponižavaju.

Najveću pomutnju ipak je izazvala posljednja haljina koja je na sebi imala presliku golog ženskog tijela, a blogerica je poručila da je "ova iluzija golotinje podsjetnik na to da ako netko odluči izgledati ili se osjećati seksi, time ne dopušta niti opravdava nasilje".

Vezani članci
04. svibanj 2024 08:23