Foto: Pixabay

Novo pravilo njemačke ministrice poljoprivrede Julie Klöeckner, koje nalaže šetnju svojih kućnih ljubimaca dvaput dnevno po sat vremena, izazvalo je veliku raspravu i neslaganje stanovnika, piše na službenoj stranici za prodaju i udomljavanje pasa, World Dog Finder.

Njemačkom trenutno šeta 9,3 milijuna pasa. Novo pravilo odnosi se na velik dio njemačkog stanovništva jer jedan od pet stanovnika te države ima psa za kućnog ljubimca.  

“Kućni ljubimci nisu igračke koje služe za maženje – njihove potrebe moraju se uzeti u obzir”, kazala je ministrica. Naglasila je da psi ne smiju dugo vremena provoditi sami te da im vježbe i boravci na otvorenom moraju biti svakodnevno pruženi. Stanovnici smatraju da država ne može znati što je najbolje za njihove kućne ljubimce te da o tome ovise i drugi faktori.

Udo Kopernik, glasnogovornik Udruženja za njemačke pse, za Bild je rekao da je novo pravilo dobro, ali da se mora uzeti u obzir različitost pasa. Tako postoje psi kojima je potrebno više, ali i oni kojima je potrebno manje vježbe i šetnje. Starijim psima dovoljna je šetnja dva puta dnevno, ali mlađi psi do devet mjeseci zahtijevaju tri ili četiri kruga dnevno. Osim u dobi, velika razlika leži i u pasmini. Energičniji psi poput njemačkog ovčara i boksera trebaju više vježbe i zadataka od drugih mirnijih pasmina.

“Ne vjerujem u regulaciju! Svaki je pas različit, različite dobi, bolesti i temperature. Na vrućim temperaturama posljednjih nekoliko dana ni ne smijete duže puštati psa. I uz to: Tko bi trebao kontrolirati cijelu stvar?”, izjavio je Helge Melzer, poduzetnik iz Hamburga, za njemački Bild.