Dijelom inspirirani rumunjskom kulturom clubbinga, a dijelom zbog potrebe Zagreba za novim, svježim konceptom noćnih provoda, grupa prijatelja osnovala je novi program pod nazivom Synesthesia, čije je premijerno izdanje održano u četvrtak u klubu Pločnik.

Kao što naziv daje naslutiti, program spaja glazbu i različite vizualne umjetnosti, a na prvom je izdanju uz glazbu rezident DJ-eva predstavljen rad mlade umjetnice Monike Milas, studentice treće godine Akademije likovnih umjetnosti. Njezin rad karakteriziraju detaljni potezi kistom, mnoštvo linija i tehnika crne tinte na velikim formatima, pretežito na papiru, a sadržaj njenih crteža kroz apstrakciju omogućava svakom gledatelju individualni i emotivno jedinstveni doživljaj.

“Postavljeni radovi proizlaze iz prirodnog hira, unutarnje emocije i potrebe za ispunjavanjem praznog papira, odnosno prostora. Zapravo su vrlo osobni. Moje emotivno stanje i unutarnje emocije koje proizlaze na papir, vrlo spontano i podsvjesno. Ali dečki su razvalili glazbom! Sve pohvale!” rekla je Monika.

Odaziv je oduševio i Moniku i ekipu zaduženu za auditivni dio večeri, od kojih se nitko nije nadao prepunom klubu u noći radnog tjedna, a ni posjetitelji nisu skrivali oduševljenje.

“Studiram Menadžment u kulturi pa intenzivno pratim kulturna događanja, a Synesthesia je nešto sasvim originalno i drukčije. Vrhunska kohezija između meni omiljenih umjetnosti – glazbene i likovne. A i dokazuje da u Zagrebu ne nedostaje inicijative mladih za organizacijom originalnih događaja, a svakako ne nedostaje talenta i dobre volje. Radovi Monike Milas su me se iznimno dojmili, a mislim i da su se svojom apstrakcijom savršeno uklopili u prostor Pločnika, ali i uz ritmove elektroničke glazbe. Naravno, pohvale i organizatorima i DJ-evima koji su bili zaslužni za dobar plesnjak kroz cijelu večer”,  kazala je posjetiteljica Ivana Cirimotić.

Osnivači Synesthesie Nikola Bibić, Luka Bubalo, Filip Štoković i Igor Zelenbrz su ujedno i DJ-evi odgovorni za glazbeni dio događanja, a pridružio im se i Karlo Madar. Mladi glazbenici po završetku večeri nisu skrivali zadovoljstvo odazivom, ali i cjelokupnim doživljajem događaja koji je završio skandiranjem posjetitelja – ‘Oćemo još!

“Prošlo je savršeno! Vikendovski odaziv ljudi, kombinacija dobre energije, plesa i super ekipe”, rekao je jedan od osnivača, Filip Štoković.

Ovo osvježenje na zagrebačkoj sceni nastavit će se u svibnju, a točan datum i detalji o tome kako će program sljedeći put spojiti osjetilna iskustva bit će objavljeni na društvenim mrežama Synesthesie.