StoryEditor

NOVOST NA ERF-U Održavat će kolegij s ciljem potpore studentima s invaliditetom

Za upis kolegija potrebno je poznavati studenta s invaliditetom te je bitno da su oba studenta s istog studijskog programa kao i godine

21/02/2023 u 07:33 h
14814
FREEPIX

Kolegij "Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom" provodit će se u ljetnom semestru ove akademske godine na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu (ERF). Radi se o izbornom kolegiju, a mogu ga upisati studenti bilo kojeg zagrebačkog fakulteta ili akademije na preddiplomskoj, diplomskoj ili poslijediplomskoj razini studija, piše na stranici ERF-a.

Kolegij nosi pet ECTS bodova, a izvodit će se u dva dijela. Prvi dio bit će organiziran kao pripremna radionica koju će studenti pohađati vikendima, a u drugom dijelu od njih će se tražiti aktivno pružanje vršnjačke potpore uz redovite grupne konzultacije. Za upis kolegija potrebno je poznavati studenta s invaliditetom, odnosno s oštećenjem vida, sluha ili motorike, kojemu je potrebna vršnjačka potpora, a koji je spreman da mu je pruži student koji pohađa kolegij.

Vršnjačka potpora podrazumijeva potporu pri dolasku na fakultet, kretanju po prostoru fakulteta, pisanju bilježaka i praćenju nastave, potporu u različitim socijalnim situacijama i slično. Važno je da je "par" studenata s istog studijskog programa i iste studijske godine. Voditeljica kolegija prof.dr.sc. Lelia Kiš-Glavaš izjavila je da će studenti asistenti moći kreirati uvjete za studente s invaliditetom da prevladaju prepreke koje postoje u hrvatskom visokoobrazovnom sustavu. 

"Istodobno, kroz znanja i vještine stečene u pripremnoj radionici te provođenjem vršnjačke potpore sami će studenti asistenti steći neprocjenjivo iskustvo i razviti čitav niz socijalno poželjnih vještina i sposobnosti", rekla je voditeljica kolegija, stoji na stranici Sveučilišta u Zagrebu. 

Zainteresirani više informacija mogu saznati u Uredu za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu, a mogu se javiti i koordinatoru za studente s invaliditetom svog fakulteta.

Vezani članci
28. travanj 2024 13:18