StoryEditor

OD SLAVLJA DO RAZOČARANJA Hrvatska i Albanija odigrale izjednačeno. Još uvijek možemo proći grupu

Andrej Kramarić proglašen je igračem utakmice s ukupne 84 minute u igri i 31 uspješnim dodavanjem, pretrčao je 10,51km te zabio prvi gol za Hrvatsku u 74‘

Autor:
Maria Angelina Lovrec
19/06/2024 u 19:23 h
14527
SLAVKO HUSNJAK

Druga utakmica za Hrvatsku na Europskom nogometnom prvenstvu 2024. u Hamburgu održala se protiv Albanije. Albanska reprezentacija držala je sigurnu prednost cijelo prvo poluvrijeme te s prvim golom već u 11 minuti poveli današnju utakmicu. U prvom poluvremenu igrači Hrvatske nisu dovoljno trčali, taktika igre nije bila efektivna, ostajalo je puno praznog prostora. Prvo poluvrijeme je bilo sporo, tromo, Albanci su bili iza lopte, a Hrvatska je imala previše međusobnih dobacivanja kojima nisu mogli probiti.

Od sigurnog posjeda do iznenadnog preokreta

Drugo poluvrijeme započelo je puno agresivnije i pozitivnije od prvoga, a kroz cijelu utakmicu jasno je vidljivo da Hrvatska puno više posjeduje loptu, te na kraju i završava s većim brojem dobačaja nego kod Albanske momčadi. Statistička analiza pokazuje da je Hrvatska imala loptu čak 61% utakmice s ukupnih 20 pokušaja ubačaja. Iako je Hrvatska imala uvjerljivo više točnih dobacivanja na čelu s Modrićem, Kovačićem, Gvardiolom, Brozovićem i Šutalom, albanski igrači Asllani i Ramadani statistički su najviše pretrčali.

U 63 minuti Seferi ulazi umjesto Asanija, a u 64-oj Hrvatska traži prekršaj za Šutala koji je ostao ležati na travnjaku. Ćorluka i Ivušić dobili su žuti karton zbog komentara s klupe. U 69. minuti Budimir mijenja Petkovića, a ubrzo nakon toga Modrić ponovo dodaje korner.

"Prvo poluvrijeme je bilo očajno, da gore ne može. Ta loša igra se promijenila kada je u igru ušao Budimir. Do Budimirovog ulaska nismo imali osobitu igru. Budimir je odigrao kao Messi, prekrasne asistencije i dodavanja", složili su se nogomentni kritičar Tomislav Ivković i sportski novinar Anton Samovojska.

U 74. minuti Andrej Kramarić, na svoj 33. rođendan, zabija gol za Hrvatsku. Počelo je oduševljenje na tribinama, rezultat 1:1. Poslije pogotka Hrvatske, Dalić je odustao od planiranih promjena, a dečki su poveli agresivnije. U 76-oj Luka Sučić ubacuje gol, no kasnije je detaljnijim pregledom snimki ustanovljeno da je golman Albanije ubacio autogol. Rezultat 2:1 za Hrvatsku, a Luka Sučić je u drugom poluvremenu digao igru na viši nivo. Slijedi prekršaj za Kovačića, Sosa spreman za ulazak, velika razlika u odnosu na prvo poluvrijeme – Hrvatska je odahnula. Sosa i Baturina ušli su umjesto Perišića i Kramarića, a Baturina u 88‘ trči preko cijelog terena, vodi loptu i ima pokušaj ubačaja kojeg brani golman Albanije. Mlade snage koje su ušle trebale su donijeti energiju i polet utakmici, no to je bilo klimavo.

Izgubljen igrački sjaj

"Nekoliko naših igrača nisu u formi u kakvoj su nekad bili. Juranović, Stanišić, Šutalo i Modrić izgubili svoj igrački žar. To nisu oni na kakve smo navikli. Očekivali smo više", istaknuli su komentatori Ivković i Samovojska.

Dominik Livaković je prilikom obrane, pred sam početak produžetaka, ozlijeđen. Na samom kraju 6-minutnih produžetaka Gjasula se uspio proći kroz petoricu igrača i zabija za Albaniju neposredno prije kraja.

"Prvo poluvrijeme je bilo jako loše. Drugo smo bili puno bolji i kvalitetniji i protivnik nam opet dadne gol. Mislim da nas ovo drugo poluvrijeme ohrabruje. Pobjeda s Italijom će nas voditi dalje. Hvala navijačima, sve ćemo učiniti da ih ne razočaramo. Teško je kad primiš gol u zadnjim minutama", izbornik Zlatko Dalić komentirao je nakon utakmice:

Dalićeva nit vodilja za današnje izmjene bilo je probiti preko bokova sa svježim Perišićem i Juranovićem, s Petkovićem u špici trebalo je ostati više izbora.

"Gol i te dvije, tri kontre koje su imali, mislim da je rezultat možda na kraju i pravedan. Dali smo sve od sebe da probamo okrenuti utakmicu i uspjeli smo. Žao nam je za tih zadnjih deset minuta, nekada je teško donijeti pravu odluku u tom trenutku. Svjesni smo da je sve na nama i zadnju utakmicu protiv Italije moramo biti na nivou svih 90 minuta", poručio je Ante Budimir.

Andrej Kramarić proglašen je igračem utakmice s ukupne 84 minute u igri i 31 uspješnim dodavanjem, pretrčao je 10,51km te zabio prvi gol za Hrvatsku u 74‘.

"Žalim za time da nakon drugog gola nismo nastavili da stišćemo dalje, da možda zabijemo i treći gol. Nije prvi puta da nam se ovo dogodilo, dat ćemo sve od sebe. Mislim da su Talijani trenutno i najbolja ekipa u grupi, bit će zeznuta utakmica", rekao je Kramarić.

Kritičari tvrde da se igračima kakve ima Hrvatska ne smije dogoditi da uspiju primiti gol u posljednjih deset minuta utakmice. No - lopta je okrugla. Iako vidno razočarani, ni igrači ni navijači ne gube nadu. U ponedjeljak, 24. lipnja u 21 sat očekuje nas sudbonosna utakmica protiv Italije.

Vezani članci
22. listopad 2024 10:44