Godinu dana nakon što je neprofitna organizacija The Ocean Cleanup ušla u povijest jer je očistila jedan dio plastike s Velikog pacifičkog otoka smeća, upravo tu plastiku pretvorili su u dizajnerske sunčane naočale, piše Good News Network. Na službenoj stranici organizacije objasnili su da će zarada od novonastalog proizvoda financirati daljnje čišćenje oceana.

Proces koji traje

Iza cijelog projekta stoji mladi Nizozemac Boyan Slat koji nosi titulu najmlađeg dobitnika najvećeg ekološkog priznanja Ujedinjenih naroda, “Prvak Zemlje” 2015. godine. Mladi izumitelj izjavio je da njegova organizacija “oporavljenom plastikom može financirati svoju misiju”. New Atlas piše da je proces čišćenja započeo 2018. godine. Plastični su se ostatci iz Tihog oceana koje je prikupio brod System 001/B 2019 tijekom godinu dana ispirali, razvrstavali i slagali u certificiranu visokokvalitetnu plastiku koja je korištena za izradu sunčanih naočala.

“Procjenjujemo da će nam prihod od samo nekoliko sunčanih naočala omogućiti da očistimo područje od 24 nogometna igrališta s Velikog pacifičkog otoka smeća”, stoji na službenoj stranici, a cijena naočala je 199 dolara što je oko 1300 kuna.

Organizacija The Ocean Cleanup objavila je da su provedena opsežna istraživanja u laboratoriju na plastici koja je upotrebljena za sunčane naočale da bi se utvrdila potpuna sigurnost. U ovom projektu sudjelovali su i dizajneri prestižne tvrtke u industriji sunčanih naočala, Yves Béhar i Safilo. Osim okvira unutar kojeg se nalazi i QR kod, od reciklirane plastike izrađene su futrola i torbica za naočale, dok su leće polarizirane punom UV zaštitom. Svaki par sadrži jedinstveni QR kod koji omogućuje istraživanje priče o podrijetlu plastike koja se koristi za izradu određenih sunčanih naočala. Organizacija se bavi i sustavima za čišćenje oceana koji seli plastiku na putu do oceana pomoću rijeka.

“Zbog toga The Ocean Cleanup razvija pasivnu tehnologiju čišćenja oceana koja se kreće strujama – baš kao i plastika – da bi je uhvatila”, objasnili su na internetskoj stranici te procijenili da svakih pet godina mogu ukloniti 50 posto smeća iz Tihog oceana.

Veliki pacifički otok smeća najveća je od svih pet zona gdje se nakuplja plastika u svjetskim oceanima, a smještena je u Tihom oceanu između Havaja i Kalifornije. Površinom je tri puta veća od Francuske, a prema zapažanjima Ocean Cleanupa tamo se nalazi više od 1,8 bilijuna komada plastike teških oko 80.000 tona.