Foto: Marija Edita Feldi/Global

Na hrvatska visoka učilišta, uz brojčani, stiže sustav ocjenjivanja slovima. Prijedlog je to novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti prema kojem bi brojčane ocjene od jedan do pet odgovarale slovima od F do A, piše Jutarnji list, prenosi Hina.

Brojčani sustav ocjenjivanja i dalje bi vrijedio, jedino bi se uz brojčane ocjene označavale i slovne tako da je ocjena pet (izvrstan) jednaka slovu A, a ocjena jedan (nedovoljan) slovu F. Slovima B, C i D označavale bi se ocjene četiri (vrlo dobar), tri (dobar) i dva (dovoljan), dok se slovo E preskače.

Slovne ocjene dodavale bi se kod izdavanja prijepisa ocjena i dopunske isprave o studiju. Uvođenje dodatnog sustava ocjenjivanja značilo bi primjenu načela Europskog prostora visokog obrazovanja, kao i bolje uvjete za međunarodnu razmjenu studenata, kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Promjenu uvode ponajprije zbog usklađivanja ocjena kod studentske mobilnosti.

“Kod boravaka hrvatskih studenata na inozemnim visokim učilištima, kao i kod boravaka stranih studenata na hrvatskim visokim učilištima, bilo je otežano i gotovo nemoguće pretvaranje ocjena iz brojčanih u slovne i obratno”, navode iz Ministarstva.

Postupak i način ocjenjivanja studenata neće se mijenjati, a pojedina učilišta u Hrvatskoj već imaju takav sustav. Na Sveučilištu u Rijeci tako se slovne ocjene navode od 2008. godine, piše RTL.

U Ministarstvu ne očekuju donošenje novog zakona prije 1. listopada, odnosno prije početka nove akademske godine, piše Hina. Prijedlog novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti nalazi se u javnoj raspravi do 5. lipnja.