StoryEditor

OGRANIČENJE UPORABE PIROTEHNIKE ‘Opasno je, glasno i zagađuje okoliš‘

Novi zakon stupa na snagu 2. siječnja 2021. godine
Autor:
Global.
19/12/2020 u 12:09 h
petarde<br />
petarde
Na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Sabora donesena je odluka da se pirotehnika smije koristiti u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja izglasan je jednoglasno - 127 glasova bilo je "za", a nula protiv, prenosi N1.

Povijesna odluka

Nisu prošli amandmani Davora Dretara i Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka koji su pozivali da se petarde i ostala pirotehnička sredstva dopuste samo na Silvestrovo i Novu godinu, 31. prosinca i 1. siječnja. Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman zadovoljan je odlukom, ali smatra da od dodatnog ograničenja korištenja pirotehnike na tek dva dana u godini ne treba odustati. "Sretni smo što se, nakon osam godina naše kampanje za zabranu svih vrsta petardi, dogodio dugoočekivan povijesni trenutak za Hrvatsku", rekao je Oman. Dodao je da odluku da je pirotehnika dozvoljena 27., 28., 29. i 30. prosinca smatra nelogičnom. "Tih dana ništa se ne slavi, a praskovi pirotehničkih sredstava plaše ljude i životinje te često izazivaju ozljede", napisali su Prijatelji životinja na web stranici. Napominju da je cilj smanjiti ozljede i pomoći vlasnicima ljubimaca koji blagdane provode "strepeći hoće li njihovi prestravljeni ljubimci preživjeti pucanje ili će umrijeti od zastoja srca”.

Namjerno bacali petarde pred pse

Studentica Karla Martinić, vlasnica zlatnog retrivera Lorda, pozdravlja donesenu odluku. "Lord nikad nije imao problema s time u smislu da ga smetaju glasni zvukovi, taj frajer i kroz potres prespava, ali bilo je trenutaka kad su klinci namjerno bacali petarde ispred njega", rekla je Karla čija najbolja prijateljica ima psa Donu kojoj svaka petarda izaziva šok. "Znam djecu koja igraju igru kao tko će baciti onu malu bombicu bliže na nekog u igri", upozorava studentica koja svrhu petardi i ostalih pirotehničkih sredstava nikad nije razumjela. "Što te toliko potiče da bacaš to? Opasne su, glasne i zagađuju okoliš - ne vidim jednu pozitivnu stvar u njima", istaknula je Karla. O štetnosti pirotehnike za okoliš progovorili su i Prijatelji životinja koji upozoravaju da onečišćenja zraka štete oboljelima od respiratornih bolesti. To je, istaknuli su, dodatni razlog što su mnoge države donijele odluke o zabrani korištenja pirotehničkih sredstava u prosincu. Tako se jučer donesenom izmjenom zakona Hrvatska pridružila brojnim zemljama Europske unije gdje su petarde zabranjene, kao što su Austrija, Njemačka, Irska, Nizozemska, Slovenija, Švedska i Švicarska, prenosi N1. Novi zakon stupa na snagu 2. siječnja 2021. godine.
23. travanj 2024 13:41