Foto: Učiteljski fakultet

“Strategija je puna nejasnoća, ne znamo ni koliko godina će se djeca obrazovati, a na nama je prevelika odgovornost da bi ovo stanje olako shvaćali”, rekao je dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Siniša Opić na okruglom stolu.

Naime, predstavnici svih šest hrvatskih visokoškolskih ustanova za obrazovanje učitelja okupili su se 14. ožujka za okruglim stolom na temu “Primarno obrazovanje u vrtlogu kurikularne reforme” sa željom da javnosti osvijetle stvarnost struke koja se brine o odgoju i obrazovanju njihove djece.

Naglasak je stavljen na primarno obrazovanje, odnosno osnovnu školu, koja se do sad po svojoj kvaliteti nalazila pri vrhu europskih ljestvica. Ovaj sektor je na posebnom udaru suštinskih promjena koje bi djeci mogle više naškoditi nego pomoći, a sudeći po diskusiji, strategija njegovog poboljšanja sadrži i najveći broj nejasnoća.

Govornici su se gotovo jednoglasno složili o štetnosti davanja tableta u ruke djece.

“Čitajući na tabletima ne mogu osjetiti kako je to držati papir i korice u rukama, gubeći tako priliku da razviju ljubav prema knjizi, što će se očitovati u smanjenju njihovih afektivnih i motoričkih sposobnosti”, upozorava doc. dr. sc. Snježana Dobrota, profesorica na splitskom Filozofskom fakultetu.

Naglasak je stavljen na primarno obrazovanje, odnosno osnovnu školu, koja se do sad po svojoj kvaliteti nalazila pri vrhu europskih ljestvica

Osnovnoškolci će imati manje sati glazbene i likovne kulture, predmeta u kojima se imaju priliku najviše kreativno izražavati.

“Neuroznanstvenici upozoravaju kako rad rukama posebno doprinosi razvoju mozga”, ističe profesor na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Milan Matijević, dodajući kako je u usporedbi s prošlim planovima izvođenja nastave tehničke kulture gdje su učenici mogli lemiti i rezati drvo, sadašnji osiromašen.

Predstavnici učiteljskih fakulteta, na čije se upite i pisma Ministarstvo znanosti i obrazovanja oglušilo, objeručke očekuju promjenu u hrvatskom školstvu, ali onu koju počiva na interdisciplinarnosti i dogovoru između struke, znanstvenika i vlade.