Okrugli stol pod nazivom “(O)siguran online”, na temu sigurnosti djece na internetu, gdje su znanja i iskustva razmijenili su hrvatski stručnjaci i direktorica švedske vladine organizacije “Swedish Media Council” Ewa Thorslund, održan je 17. listopada u Orisu, kući dizajna.

“Medijska pismenost je neophodna vještina u današnjem digitalnom svijetu gdje su granice između teksta i slike te između čitatelja i stvaratelja sadržaja postale nejasne. Swedish Media Council od ove godine profesorima i nastavnicima pruža interaktivne online alate koji im služe kao baza materijala za edukaciju učenika u školama. Sadržaj koji kreiramo temelji se na detaljnim istraživanjima, a svi materijali se nadopunjavaju redovito. U okviru medijske edukacije razvili smo posebne alate za edukaciju djece s teškoćama u razvoju kako bismo im olakšali snalaženje u online svijetu”, rekla je Ewa Thorslund.

‘Medijska pismenost je neophodna vještina u današnjem digitalnom svijetu gdje su granice između teksta i slike te između čitatelja i stvaratelja sadržaja postale nejasne’, kazala je Ewa Thorslund

Swedish Media Council bavi se edukacijom djece i mladih kako bi kritički promatrala medije i bolje ih razumjela, kreira edukativne materijale za roditelje i pedagoško osoblje te objavljuje izvještaje o razvoju medija i medijskom utjecaju na djecu i mlade. Okrugli je stol pak organiziralo Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d. u okviru svog društveno odgovornog poslovanja i projekta Social Active Day kako bi podigli svijest javnosti, ali i educirali roditelje i nastavnike o važnosti sigurnosti djece na internetu.

Inače, okrugli stol potaknut je zabrinjavajućim statistikama. Naime, prema istraživanju Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba 75 posto djece predškolske dobi koristi se tabletom bez nadzora, 88 posto djece i mladih izjavilo je da su svjedočili zlobnim komentarima i neprimjerenom ponašanju drugih na društvenim mrežama, a 62 posto roditelja zabrinuto je zbog dostupnosti neprimjerenog online sadržaja djeci.

Zahvaljujući internetu vrlo lako i brzo možemo saznati sve što nas zanima, ali upravo takva brzina i protočnost informacija ima svoje negativne strane. Ponekad je teško razlučiti je li sadržaj istinit ili lažan, a ovakva vrsta promišljanja je djeci posebno teška stoga im je potrebna pratnja odraslih kako bi razvili kritičko mišljenje i postali svjesni medijski korisnici. Također, osnovni problem je što roditelji ne znaju koje su sve opasnosti na internetu, nisu dovoljno upoznati s brojnim društvenim mrežama te iz tog razloga nisu u mogućnosti pripremiti djecu za online svijet.

Uz Thorslund, na okruglom stolu govorili su Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu, Tea Brezinšćak, psihologica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba,  Lana Ciboci, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu DKMK, Ivo Jakić policijski savjetnik Službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a i Walter Leonhartsberger Schrott, predsjednik uprave Wiener osiguranja VIG.