Foto: Privatna arhiva

Hrvatski debatni klub može se pohvaliti da iz godine u godinu njihovi članovi ostvaraju sve impresivnije rezultate na prestižnim debatnim natjecanjima. Ništa drugačije nije bilo ni ovaj vikend kad su studenti Sveučilišta u Zagrebu Tin Puljić, student politologije na FPZG-u i Luka Petrović, student Pravnog fakulteta odnijeli pobjedu u finalu prestižnog debatnog natjecanju na Oksfordu IV u kategoriji timova kojima je engleski drugi jezik.

Na ovom međunarodnom priznatom natjecanju sudjelovalo je preko 100 timova sa svih strana svijeta.

Dojmovi se još nisu niti slegli, a Tin i Luka već se spremaju za iduće natjecanje koje će se održati ovaj vikend – Cambridge IV, no uspjeli smo kratko porazgovarati s njima i saznati detalje.

Za početak, dečki su komentirali teme koje su se njima pojavile na natjecanju.

Tin je kao najzanimljiviju izdvojio upravo onu iz finala – usporedba društava koja naglašavaju kolektivističke vrijednosti naspram individualističkih te koje od to dvoje donosi više koristi. Najkontroverznija tema bila mu je o tome bi li ulazak Facebookove kriptovalute Libra u široku uporabu donio vise štete ili koristi.

‘Priprema je, realno, informiranje, čitanje vijesti, praćenje relevantnih tema i tako dalje, budući da doslovno bilo što može biti tema debate’, opisao je cijeli proces hrvatski višestruki debatni prvak, Tin Puljić

Luka se složio sa svojim debatnim partnerom i nadodao koja se njemu tema učinila najkontroverznijom.

“Ne bih nužno rekao da je na samom turniru bilo provokativnih tema, ali kada bih morao birati rekao bih da mi je najprovokativnija bila ona o tome kako bi Sjeverna Makedonija trebala odustati od pristupanja EU i pokušati se približiti Rusiji. Osobno to smatram kontroverznim zato što bi to bio veliki politički zaokret u odnosu na njihovu politiku zadnjih par godina, pogotovo s obzirom na činjenicu da su promijenili i ime države kako bi dobili grčku podršku”, pojasnio je.

Pritisak obrane titule

Tin je komentirao način pripreme za debatne turnire.

“Svaka runda ima novu temu i ne postoje pripreme u klasičnom smislu jer se teme dobivaju 15 minuta prije debate, tako da je priprema, realno, informiranje, čitanje vijesti, praćenje relevantnih tema i tako dalje, budući da doslovno bilo što može biti tema debate”, opisao je cijeli proces hrvatski višestruki debatni prvak.

Svoj veliki uspjeh pripisali su neprestanom informiranju i čitanju vijesti.

“Osim toga, Tin i ja se skupa pripremamo od ovog ljeta tako što se redovito nalazimo i pričamo o temama o kojima se debatira na drugim turnirima diljem svijeta kako bismo bili u doticaju sa što širim spektrom tema i kako na nekom budućem natjecanju ne bi bili iznenađeni s postavljenom temom”, opisao je Luka to nekonvencionalno pripremanje.

‘Ne bih nužno rekao da je na samom turniru bilo provokativnih tema, ali kada bih morao birati rekao bih da mi je najprovokativnija bila ona o tome kako bi Sjeverna Makedonija trebala odustati od pristupanja EU i pokušati se približiti Rusiji’, ističe debatani prvak Luka Petrović

Pojasnio nam je i što ga je otprve privuklo debati.

“Izrazito me privukla ideja toga da je za debatu potrebno imati puno znanja koje zatim moraš iskoristiti i logički povezati u nekakve cjeline kako bi suce uvjerio da glasaju za tvoju stranu”, rekao je.

Za kraj nam je Tin priznao kako je osjećao lagani pritisak tijekom natjecanja zbog brojnih vrhunskih rezultata koje je postigao što samostalno, što u grupi, tijekom posljednjih nekoliko godina pritom se referirajući na činjenicu da se može pohvaliti kako je obranio titulu. Naime, prošle je godine na istom natjecanju postigao isti uspjeh s Lovrom Špremom s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.