Foto: Turistička zajednica grada Omiša

Jedinstvena utrka – Omiški polumaraton – održat će se i ove godine, i to 28. rujna, a prijave su u tijeku.

Omiški polumaraton manifestacija je podjednako namijenjena profesionalcima i rekreativcima, a u četvrtom izdanju, ovog rujna očekuje se i rekordan broj natjecatelja iz Hrvatske, ali i inozemstva. Naime, Omiški polumaraton u vrlo kratkom razdoblju izrastao je u vrlo popularnu trkačku manifestaciju. Dijelom zbog atraktivnosti i kvalitete same utrke, ali dijelom i zbog uvijek fantastične atmosfere i renomea Omiša kao ‘adrenalinske’ destinacije u kojoj avanturisti i rekreativci uživaju u uistinu specifičnoj domaćinskoj dobrodošlici.

Zašto Omiški polumaraton zovu ‘skriveni dragulj’ bit će jasno svakome već iz prvog pogleda na grad koji okružuju strme klisure. Mnogi trkači koji prvi put sudjeluju na polumaratonu ostaju zbunjeni gdje se među planinama koje gotovo dotiču more smjestila ravničarska trasa dugačka više od 20 kilometara. A smjestila se u jednom od najljepših krajolika u ovom dijelu Europe – kanjonu rijeke Cetine u koji iz povijesne jezgre Omiša, gdje se nalazi start i cilj utrke, ulazite uskim tunelom nakon kojeg vas čekaju kilometri i kilometri čiste i netaknute prirode.

Sama manifestacija i ove godine obuhvaća dvije utrke – kružni polumaraton i rekreativnu utrku dugačku šest kilometara, a obje trase nalaze se u kanjonu Cetine, krajoliku zaštićenom od 1963. godine.

Foto: Turistička zajednica grada Omiša

Trčeći kanjonom prolazi se pokraj nekih od najboljih lokacija za rafting, kayaking, treking, hiking i slobodno penjanje u Hrvatskoj, a o kvaliteti same utrke možda najbolje svjedoče imena prošlogodišnjih pobjednika – Alija Imamović (BiH olimpijac) i Nikolina Šustić (svjetska prvakinja u ultramaratonu).

Polumaraton se održava u organizaciji Turističke zajednice Grada Omiša i ŠU Omiš – plivačkog polumaratona, te pod pokroviteljstvom Grada Omiša, Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Staza polumaratona ima važeći certifikat “Međunarodnog udruženja maratona i cestovnog trčanja” (AIMS-a).

Prijave su moguće na stotinka.hr/hrv/dogadjaj/897 i na dan utrke na startnom mjestu od 8 do 9 sati.