Foto: Pixabay

Veliko istraživanje Global FinPrinta koje je objavljeno u časopisu Nature pokazalo je da su morski psi rijetka pojava u blizini 20 posto svjetskih koraljnih grebena, prenosi Hina.

Koraljni grebeni su dom četvrtini morskog života, a uz klimatske promjene suočavaju se s onečišćenjem i pretjeranim ribolovom. Problem ribolovstva najviše se očituje u lovu na morske pse. Ljudi godišnje ubiju oko 100 milijuna morskih pasa. 

Morski psi se hrane grabežljivcima srednje veličine što omogućava razvitak vrsta koje čuvaju i čiste koralje te se tako održava zdrav morski ekosustav. U morskim područjima s mnogobrojnom populacijom morskih pasa koralji su zdraviji te se brže oporavljaju.

Rezultati istraživanja na 371 koraljnom grebenu pokazali su da od 69 koraljnih grebena u Dominikanskoj Republici, Francuskim Antilima, Keniji, Vijetnamu, Nizozemskim Antilim i Katar na kojima su postavljene kamere nije uočen niti jedan morski pas. Na kameri je  bio pričvršćen mamac da ih privuče.

Znanstvenici naglašavaju da se regulacijom ribolova morskih pasa situacija može poboljšati te se grebeni mogu oporaviti.