StoryEditor

OSAM DANA I 102 FILMA Počinje jedan od najznačajnijih svjetskih filmskih festivala

Svi filmoljupci moći će od 14. do 21. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema uživati u bogatom filmskom programu 20. ZagrebDox festivala

Autor:
Anja Hrvatin
14/04/2024 u 08:14 h
18267
ZAGREBDOX

ZagrebDox će ove godine tijekom osam dana trajanja, posjetiteljima pružiti stotinu i dva filma. Neradna srijeda omogućila je organizatorima da u program stave dodatne projekcije pa je jedna od mogućih krilatica festivala: s birališta u gledališta!

Odabrana 102 filma izabrana su između više od 1700 filmskih prijava iz cijelog svijeta, a od od kojih velikih šezdesetak čine hrvatski dokumentarni filmovi. Projekt kojeg je prije dva desetljeća pokrenula skupina dokumentarnih entuzijasta danas će otvoriti film iz programa Happy Dox, Nasmijana Gruzija.

Dubinsko istraživanje dokumentarnih serijskih djela

"ZagrebDox Pro radionica ove godine u fokus stavlja dokumentarne serijale", objašnjava producentica Vanda Volić. Dodaje da je cilj ovog programa pomoći autorima odabranih dokumentarnih serijala u njihovom razvoju, ali i približiti mogućnost da ih predstave televizijama, producentima, financijerima i distributerima.

Osnivanje sada već svjetski poznatog festivala bila je ideja Nenada Puhovskog koji je ove godine najavio promjenu u vođenju ZagrebDox festivala.

Suradnja koja je vratila publiku u kino

"U ekipi ZagrebDoxa, dogovorili smo se da od sada razdvojimo direktorsku poziciju na dvije – izvršnog direktora koju preuzima kolega Hrvoje Pukšec, te umjetničkog direktora, koju ću i dalje obavljati ja. Ova podjela, uobičajena u većini suvremenih filmskih festivala, omogućit će bolje i efikasnije vođenje festivala", naglašava Puhovski.

Upravo je suradnja Puhovskog i Pukšeca rezultirala ulaskom ZagrebDoxa na prestižnu listu svjetskih festivala. A zahvaljujući njima u kina je vraćena publika koja se tijekom pandemije pomalo udaljila od kino dvorana.

Vezani članci
29. travanj 2024 19:44