Foto: Pixabay

Studenti mehatronike bjelovarskog Veleučilišta na državnom online natjecanju, čiji je cilj bio spojiti starinsku tehnologiju s modernom, osvojili su drugo mjesto, objavila je Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Četiri studenta odlučila su spojiti nixie tube iz Černobila s internetom, a projekt su nazvali Tubiks display. Njihova ideja rezultirala je osvajanjem druge nagrade.

“Fora s nixie tubama je u tome što je to tehnologija stara 70 godina, znači Sovjeti su je koristili u vrijeme SSSR-a i te tube se vide u onoj poznatoj HBO-ovoj seriji Černobil. Znači u Černobilu su se koristile”, objasnio je student mehatronike Karlo Pušić za HRT.

Zadatak Tubiks displaya zapravo je prikazati brojčane podatke pomoću retro nixie tube.

“To je display koji koristi retro nixie tube kako bi prikazivao neki brojčani podatak, trenutno je to vrijeme, a može pokazivati još i pratitelje nekog YouTube kanala ili preglede YouTube kanala”, pojasnio je Vedran Josić, jedan od četvorice natjecatelja.

Uloženo vrijeme i trud su se isplatili, a nagrada je još značajnija ako se u obzir uzme da su ova četvorica studenata bili najmlađi natjecatelji, tada brucoši.

“Oni i dalje rade na projektima, kontaktirao ih je dečko koji radi didaktička učila za cijeli svijet”, rekao je njihov mentor Zoran Vrhovski, prodekan Veleučilišta u Bjelovaru. Nagrada za Tubiks display iznosila je 10.000 kuna, a didaktičkim učilima za programiranje nagradilo ih je bjelovarsko veleučilište. Svoj ponos iskazao je i bjelovarski gradonačelnik.

“Ovo što rade naši studenti je siguran znak da će Bjelovar imati moderno gospodarstvo 21. stoljeća”, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Za svoju poslovnu budućnost ovi se studenti ne trebaju brinuti jer važnost njihove struke dokazuje podatak da se 80 posto mehatroničara zaposli odmah nakon završetka fakulteta, ističe HRT.