Foto: Unsplash

Znanstvenici iz Kraljevskih botaničkih vrtova u Kewu i njihovi partneri iz cijelog svijeta ove su godine otkrili 156 biljaka i gljivičnih vrsta, a jedna od njih je i orhideja Gastrodia agnicellus, proglašena “najružnijom orhidejom na svijetu”, piše CNN.

Na popisu Top 10 otkrića ove godine koje je izdao Kew nalazi se i opis cvjetova ove neobične orhideje. Dugački su tek 11 centimetara, izvana su smeđe boje, a iznutra crvene. Cvijet koji raste u šumama otoka Madagaskara nema lišće, a raste iz gomoljaste stabljike. Veći dio svog života provodi ispod zemlje, a na površinu izlazi samo da bi cvjetao ili kada donosi plod.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Deborah Lambkin (@deborahlambkin)

Istraživač koji je radio na otkriću ove orhideje, Johan Hermans, rekao je za CNN da su ovu biljku zamijetili dok je još uvijek bila u sjemenkama.

“Nekoliko godina kasnije vratili smo se i pretražili to isto područje, pokušavajući pronaći smeđi cvijet na smeđim listovima, a na kraju smo ga i pronašli”, rekao je Hermans. Dodao je da je cvijet bio skriven u podnožju stabla i da su morali razmaknuti lišće da bi ga otkrili.

Istraživači su mislili da će ova biljka mirisati na trulo meso, jer je to uobičajeno za orhideje koje oprašuju muhe, ali su se iznenadili kada su otkrili da je mirisu ugodan te da podsjeća na citruse i ruže. Također, ove se biljke smatraju ugroženom vrstom, a relativno su dobro zaštićene jer se nalaze u nacionalnom parku, prenosi Reuters.

Među pronađenim biljkama zanimljiv je još i ljuskavi lisnati grm iz južne Namibije, srodnik borovnice iz Nove Gvineje i nova sorta hibiskusa pronađena u Australiji. Voditelj istraživanja u Kewu Martin Cheek rekao je da bi neke od otkrivenih biljaka mogle puno pomoći ljudima te da bi se neke u budućnosti mogle jesti ili koristiti kao lijek. Naglasio je i opasnost izumiranja biljaka.

“S obzirom na to da dvjema od pet biljnih vrsta prijeti izumiranje, ovdje govorimo o utrci s vremenom za pronalaženje, identificiranje, imenovanje i očuvanje biljaka prije nego što nestanu”, kazao je Cheek.

UN-ov odbor prošle je godine upozorio da je glavna prijetnja za opstanak jednog milijuna, od ukupno osam milijuna biljnih vrsta, utjecaj čovjeka.