Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Već tri tjedna traje štrajk prosvjetnih radnika koji žele bolje uvjete rada i veće plaće. Štrajka se u svim županijama uključujući i Zagreb, a za sada su samo profesori i nastavnici u osnovnim i srednjim školama uključeni u njega. No, broj onih koji ga podržavaju sve je veći bez obzira na to što je ministar rada, Josip Aladrović, izjavio da neće biti plaćen.

U ponedjeljak je održan sastanak između sindikalista i ministra nakon kojeg je Aladrović rekao da ono što su tražili od Vlade nije prihvatljivo.

“Ovdje ne govorimo o kolektivnom pregovaranju, nego o jednostranom zahtjevu od strane sindikata na koji mi, s obzirom na to da smo razložili plan dizanja plaća u narednom razdoblju, ne možemo pristati i mirenje je završilo tako da nismo postigli dogovor”, kazao je Aladrović.

S druge strane, sindikalist Igor Radeka tvrdi kako im na sastanku nije ponuđeno ništa i poziva sve nastavno i nenastavno osoblje u štrajk. Nadodao je i da će se nadalje štrajkati bar jedan dan u tjednu. Napravljen je i plan od strane čelnika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja prema kojem će sve trajati do blagdana Svih svetih, a ako se ništa ne promijeni i do kraja polugodišta.

Osim prosvjetnih radnika u osnovnim i srednjim školama čini se da će se u četvrtak štrajku priključiti i nastavno osoblje fakulteta. Za sada nije poznato koji fakulteti će sudjelovati u tome, ali je jasno da dogovor još uvijek nije na vidiku. Sindikat traži povećanje plaća onim članovima koji imaju najnižu plaću i uklanjanje razlika između sustava znanosti i obrazovanja i sustava javnih službi.