“Prije svega želim da vaš odabir studija bude odraz vaših želja, talenata i interesa, kako biste svojim znanjem postali kreativan dio društva spremni na sve profesionalne izazove, mijenjati i unaprjeđivati vlastitu domovinu i svijet oko sebe, čime ćete svojoj domovini dati najvredniji dio sebe”, naglasila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i danas svečano otvorila Smotru Sveučilišta u Zagrebu u prostorima SC-a.

Istaknula je da se svojim djelovanjem sveučilišna zajednica još više može uključiti u poticanje promjena i omogućiti aktivnije sudjelovanje Hrvatske u europskim akademskim i znanstvenim procesima, a na tom putu kao predvodnika vidi upravo najstarije i najveće sveučilište u Hrvatskoj koje je na dan otvorenja, 22. studenoga, proslavilo 350. godišnjicu djelovanja.

Foto: Marija Edita Feldi/Global

Budućim studentima poželjela je uspjeh na državnoj maturi i prijamnim ispitima i ustvrdila da njihova izvrsnost budi nadu u bolju budućnost Hrvatske kao društva znanja.

“Naše škole i sveučilišta kao i znanstveno-istraživačke centre treba kontinuirano prilagođavati novom vremenu. Moramo se okrenuti usvajanju praktičnih znanja i vještina i na taj način pripremati učenike i studente za razne životne izazove koji ih očekuju”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Foto: Marija Edita Feldi/Global

Rektor Damir Boras priključio se predsjedničinim željama da se Sveučilište bolje poveže s drugim europskim obrazovnim institucijama i najavio početak snažnijih suradnji u narednoj godini. Naveo je i da se intenzivno radi na poticanju izvrsnosti i cjeloživotnog učenja, i to u vidu nagrada, poticaja i stipendija za najbolje, ali i za ranjive skupine učenika i studenata kojima je dodijeljeno više novčanih poticaja u odnosu na prošlu godinu.

Foto: Marija Edita Feldi/Global

Već prvoga dana ove trodnevne manifestacije, nakon što je službenim govorom predsjednice i rektora otvorena Smotra, prostori Studentskog centra vrvjeli su zainteresiranim posjetiteljima koji su se došli informirati te studentima koji su nastojali u najboljem svjetlu predstaviti svoje fakultete.

“Došle smo na Smotru jer smo htjele vidjeti što nam fakulteti nude. Znamo što želimo upisati i fakulteti koji su nam prvi izbor stvarno imaju odličnu organizaciju na Smotri, ali želimo imati i plan B pa razmatramo i druge opcije”, rekle su učenice Paula Juran i Lucija Stokić iz Srednje škole “Ivan Švear” iz Ivanić Grada, koje su pridobili volonteri na Vojnoj akademiji i novinarstvu.

Foto: Marija Edita Feldi/Global

Borna Ivošević iz Sportske gimnazije na Smotri je tražio informacije o upisu na Komunikologiju i studij PR-a.

“Bio sam na profesionalnoj orijentaciji i spomenuli su mi da je vrlo dobro otići na Smotru jer tamo ljude možeš izravno pitati o njihovim iskustvima s faksa. Ovdje sam saznao odgovore koji su me zanimali oko prijamnog, tako da mi je stvarno bilo korisno”, objasnio je.

Foto: Marija Edita Feldi/Global

Na Smotri se predstavljaju 34 sveučilišne sastavnice, ali i druga sveučilišta, veleučilišta, visoke škole te ostali sudionici iz Hrvatske i Slovenije. Smotra traje još dva dana, u petak je otvorena od 10 do 18 sati, a u subotu od 9 do 15 sati.