Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Inicijativu protiv dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću pokrenuli su akademici doc. dr. sc. Kosta Bovan i dr. sc. Nikola Baketa, a u samom pismu koje je danas do podneva potpisalo više od 900 članova Sveučilišta i studenata, stoji:

“Koliko god ovaj i ovakav Milan Bandić može među pojedincima sa Sveučilišta u Zagrebu uživati čast i ugled te ispunjavati njihove niske kriterije za dodjelu počasnog doktorata, smatramo da svojim djelovanjem uništava vjeru u (lokalnu) demokraciju među građanima, izigrava pravnu državu i njezine institucije, prototip je ‘lokalnog šerifa’ i stoga ne uživa ni čast ni ugled koji su preduvjet za dodjelu počasnog doktorata, ne samo Sveučilišta u Zagrebu, već i svakog sveučilišta koje drži do sebe. Stoga apeliramo – nemojte dodijeliti počasni doktorat Milanu Bandiću”, pozivaju autori.

Podsjetimo da je postupak imenovanja Bandića počasnim doktorom, prošli tjedan ušao u redovnu proceduru Sveučilišta nakon inicijative dekana Muzičke akademije, Dalibora Cikojevića. Senat je tada potvrdio legitimnosti pokretanja postupka i imenovao Povjerenstvo na temelju čijeg će izvješća donijeti konačnu odluku.

Optužuju ga za korupciju

Na izvješće koje će Povjerenstvo tek sastaviti, referirali su se i u otvorenom pismu Senatu Sveučilišta.

“Izvješće će možda istaknuti i niz kvaliteta i poteza kojima se Milana Bandića želi proglasiti časnim i uglednim članom našeg društva”, tvrde autori koji su dekonstruirali moguće argumente koji bi se u njemu mogli naći.

Tvrde da se Sveučilište ne bi trebalo dodvoravati političarima ako kao argument za dodjelu navedu da je aktivan političar i gradonačelnik.

“Nedavne političke selidbe prema Milanu Bandiću u Saboru i u Gradskoj skupštini, čak i da su bile unutar zakonskih okvira, slale su poruke javnosti kako je došlo do političke korupcije, političke trgovine i kako se javni novac građana troši na kupovinu glasova političara”, navode.

Protiv Bandića je podignuto više od 200 kaznenih prijava, a 2014. je proveo pola godine u pritvoru zbog optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti, navodi izvješće GONG-a

“Uz Milana Bandića veže se niz afera, sumnji i sudskih procesa: izazivanje prometne nesreće pod utjecajem alkohola i bijeg s mjesta nesreće, izmjena Generalnog urbanističkog plana kako bi se mogao ostvariti projekt Cvjetni trg Tomislava Horvatinčića, višestruko preplaćivanje tzv. zlatnih WC-a, afera s učestalim putovanjima u Rim, afera Agram, afera s otpadom, afera s fontanama, afera s preuređenjem Trga žrtava fašizma i tako dalje”, nabrajaju Bandićeve “grijehe” i ističu da je prema podacima iz GONG-ovog izvješća ‘Naša zarobljena mista’, protiv njega podignuto više od 200 kaznenih prijava, a 2014. je proveo pola godine u pritvoru zbog optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Osporavaju mu i doprinos izgradnji raznih sveučilišnih objekata jer, kako navode, nisu plaćeni njegovim novcem već iz gradskog proračuna.

“Milan Bandić nije osobno financijski pomogao Sveučilištu, to su učinili građani Zagreba putem poreza i prireza. Svi navedeni ‘doprinosi’ Milana Bandića su zapravo prirodni tijek upravljanja gradom Zagrebom“, navode i zaključuju da bi tom logikom počasni doktorat trebao primiti Grad Zagreb.

Izvanredna sjednica Vijeća FPZG-a

Među potpisnicima pisma trenutno se nalazi i gotovo 80 djelatnika i studenata Muzičke akademije s koje dolazi dekan Dalibor Cikojević koji je pokrenuo postupak imenovanja.
Na FPZG-u, s kojeg je pismo i krenulo, profesorica Mirjana Kasapović poslala je zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice Fakultetskog Vijeća. Sjednica će se održati u četvrtak, 28. ožujka gdje će nastaviti raspravu o dodjeli počasnog doktorata.

Među potpisnicima pisma trenutno se nalazi i gotovo 80 djelatnika i studenata Muzičke akademije s koje dolazi dekan Dalibor Cikojević koji je pokrenuo postupak imenovanja

Inače, sa samog fakulteta dolazi i organizator prosvjeda STOP Nasilju nad Sveučilištem #sramimse, doktorand FPZG-a, Stjepan Perko. Prosvjed će se održati sutra u 17.30 sati na Trgu Republike Hrvatske.

“Prosvjed će biti statičan, a predviđeno je izvođenje studentske himne Gaudeamus igitur i držanje govora do 18.15 sati”, ističu iz organizacijskog tima čiji su članovi zboraši i doktorski studenti FPZG-a, a priključila im se i novinarka Maja Sever.

Preostaje vidjeti učinak prosvjeda i pisma, ali i izvještaj Povjerenstva na temelju kojeg će Senat odlučiti hoće li Bandić postati 101. počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu.