Foto: Pixabay

Austrija je 1. srpnja otvorila tržište rada i ukinula radne dozvole za hrvatske državljane. Hrvati su za rad u Austriji, kao jedinoj zemlji članici Europske unije koja je zadržala zabranu zapošljavanja za Hrvate, punih sedam godina od ulaska Hrvatske u Europsku uniju trebali radnu dozvolu za zapošljavanje.

Povratak u Hrvatsku?

Niti austrijsko ni hrvatsko tržište rada ne može se pohvaliti rastom ponuda radnih mjesta, ponajviše zbog pandemije koronavirusa koja je ugrozila otvaranje tržišta i mnoge ostavila bez mogućnosti zaposlenja.

Europska komisija procjenjuje da će stopa nezaposlenosti u Austriji ove godine narasti s 4,5 na gotovo 6 posto, izvještava Hrvatska radiotelevizija. Iako u Austriji raste stopa nezaposlenosti i trenutno je najveća nakon Drugog svjetskog rata, strahuje se da bi s oporavkom austrijskog gospodarstva i ukidanjem radnih dozvola broj hrvatskih radnika, koji bi posao htjeli pronaći izvan granica Hrvatske, naglo porastao.

Zbog manjka poslovnih prilika i ponuda na tržištu rada Austrija ne očekuje masovniji dolazak Hrvata, a analitičari vjeruju da bi mogao uslijediti trend iseljavanja Hrvata koji su otišli van granica Hrvatske nazad u domovinu, izvještava Večernji list.

Kriza domaćeg tržišta

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u Austriju se doselilo 13.000 Hrvata, a do potpunog otvaranja tržišta rada za Hrvate, zaposlenih Hrvata u Austriji bilo je preko 33.000. Nezaposlenih je oko 7000 od ukupno 83.000 Hrvata koji su tamo odselili u potrazi za boljim poslovnim prilikama.

Da nije krize, hrvatsko bi tržište rada danas imalo barem 60.000 više zaposlenih, od toga najviše stranaca i sezonske snage, piše Večernji. Trend iseljavanja doveo je do manjka radne snage, zbog čega je Hrvatska imala u planu zaposliti preko 80.000 stranih radnika, a iskorištena je tek svaka deseta odobrena kvota.

Planove za prijedlog o proširenju poticaja za zapošljavanja i na povratnike u Hrvatsku, Vlada je odgodila zbog pandemije, a raspoloživ novac usmjeren je na očuvanje postojećih radnih mjesta. U prosjeku, od ukupno šest hrvatskih građana koji se isele “trbuhom za kruhom”, tek jedan se vrati natrag u Hrvatsku.

Državni zavod za statistiku objavio je da je u prošloj godini iz Hrvatske emigriralo 40.000 građana, a broj useljenih u Hrvatsku bio je 37.000, pretpostavlja se zbog zapošljavanja strane radne snage.