Foto: Pixabay

Od sljedećeg ponedjeljka ponovno će se aktivirati zagrebački gradski proračun i započeti isplata programskih sredstava za kulturu, najavila je pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić na konferenciji za novinare u Muzeju suvremene umjetnosti uoči Međunarodnog dana muzeja.

Istaknula je da je proračun za kulturu “bio i ostao šest posto” te da neće trpjeti nikakva veća oštećenja. Također je naglasila da će Ured za kulturu nastaviti pomagati ustanovama kojima i inače pomaže, ali će se ovaj put posebno potruditi izaći u susret nezavisnoj sceni.

Dodala je da je odluka o hitnoj isplati novca za javne potrebe u kulturi i pokrivanju troškova najma stavljena izvan snage na prošlotjednoj sjednici Gradske skupštine jer Grad nije bio u mogućnosti u kratkom roku isplatiti 70 posto sredstava svim korisnicima zbog suspenzije gradskog proračuna. Raspravu nastalu nakon ove odluke smatra imaginarnom “jer proračun za kulturu je doista šest posto sveukupnog gradskog proračuna, za razliku od recimo državnog, koji je za kulturu manji od jedan posto”.

“Nikada nam nije palo ni na kraj pameti da ne pomažemo kulturu, jer to je upravo ono zašto Ured za kulturu postoji”, rekla je Vuković Runjić i naglasila da prioritet imaju oni koji su doista ostali bez svega. Podržat će se online umjetnost i pronaći modele financiranja online projekata, a pomoći će se i onima koji svoje programe nisu mogli održati.

Posljedica kontinuiranog popuštanja mjera za suzbijanje koronavirusa je otvaranje kina, kazališta, muzeja i aktivacija raznih kulturnih sadržaja glavnog grada zbog čega je Vuković Runjić izrazila posebno zadovoljstvo.