Foto: Pexels

Prema istraživanju Muzejsko dokumentacijskog centra (MDC) dvije trećine hrvatskih muzeja bilježi pad posjetitelja od 50 do 100 posto u odnosu na 2019. godinu. Njih 63 posto, također, bilježi pad vlastitih prihoda za više od 50 posto.

Tek tri muzeja bez gubitaka

Prikupljeni podatci odnose se na razdoblje od početka siječnja do kraja listopada 2020. godine, a od ukupno 162 muzeja, ovom istraživanju odazvalo se njih 97.

Naime, 15 posto ispitanih muzeja susrelo se s padom od 60 do 70 posto posjeta, 23 posto s padom od 70 do 80 posto, a 18 posto muzeja posjetilo je 80 do 90 posto posjetitelja manje u usporedbi s prošlom godinom. Pad broja posjetitelja uzrokovao je i pad prihoda. Tako je pad od 90 do 100 posto gubitaka od vlastitih prihoda zabilježilo 15 posto muzeja, a njih troje je prijavilo poslovanje bez gubitaka.

“Rezultati ankete pokazuju da su svi ispitani muzeji bili barem neko vrijeme zatvoreni za javnost tijekom proljetnog lockdowna”, piše u priopćenju na službenoj stranici MDC-a. Muzeji su u Hrvatskoj bili zatvoreni od dva tjedna pa do nekoliko mjeseci. Najčešće su bili zatvoreni pet tjedana, koliko je trajao i lockdown, a za zatvaranje na duže razdoblje najčešći razlog bio je potres koji je u ožujku pogodio glavnu hrvatsku metropolu.

Prilagodba ‘novom normalnom’

Unatoč lockdownu i potresu, MDC otkriva da su se brojni muzeji prilagodili “novom normalnom” pa se “jako dobro snašli u organizaciji rada u smjenama i od kuće, s obzirom na to da ih je vrlo malo prekidalo rad zbog pandemije”. Istraživanje je zabilježilo i smanjenje plaće muzejskih djelatnika.

Rad se preselio online pa je kao “jedan od svijetlih primjera dvostrukog povećanja stalnih pratitelja i tzv. “lajkova” Facebook stranice i Hrvatski povijesni muzej koji je zabilježio mnogostruka uvećanja komentara na objave, dijeljenja sadržaja, reakcija”, a sve zbog uloženog truda u svoje objave.

Većina muzeja pripremila se na neizvjesnu 2021. godinu sa svojim programskim planovima.

Naime, NEMO (Network of European Museum Organisation) je još sredinom svibnja predvidio “dugotrajan dramatični pad prihoda”. Početkom ljeta kada su se muzeji počeli otvarati, a turisti pristizati smatralo se da će se taj pad prihoda ipak na kratko zaustaviti, prenosi MDC. Trend pada prihoda i broja posjetitelja nastavio je rasti.