O sve prisutnijoj pojavi lažnih vijesti i važnosti medijske pismenosti razgovaralo se 10. listopada na panel raspravi “Važnost medijske pismenosti u kontekstu lažnih vijesti i kritičkog razmišljanja”. Panel je organizirao centar inovacije HUB385 u svojim prostorijama u suradnji s Agencijom za elektroničke medije. U raspravi su sudjelovali PR stručnjak Krešimir Macan, Ivana Dragičević, urednica i voditeljica na N1 televiziji i Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća Agencije za elektroničke medije.

Govora je najviše bilo upravo o lažnim vijestima, ali i o važnosti prepoznavanja razlika između lažnih vijesti, odnosno fake newsa i lošeg novinarstva.

“S ponovnim uvođenjem gatekeepinga, odnosno provjeravanja i filtriranja informacija, mediji mogu vratiti svoj ugled i društvenu funkciju te izbjeći da se ne svedu isključivo na agregator sadržaja s društvenih mreža”, rekao je Robert Tomljenović te dodao da su institucije EU počele aktivno raditi na tom problemu.

“Konkretno, na europskoj razini postoji nekoliko različitih projekata s ciljem provjere vijesti i sadržaja, poput projekta In video veritas, za provjeru video sadržaja te projekta Reveal za verifikaciju društvenih mreža”, objasnio je Tomljenović.

‘Iza pokretanja lažnih vijesti obično stoje dva cilja – ili manipulacija ili zarada’, komentirao je Krešimir Macan

Svi sugovornici složili su se da najveći problem prave društvene mreže koje su prepune neprovjerenih i netočnih informacija.

“Facebook i Google, sa svojim algoritmima koji odabiru i filtriraju sadržaj ovisno o broju klikova ili našim interesima, dio su tog problema. Iza pokretanja lažnih vijesti obično stoje dva cilja, ili manipulacija ili zarada”, komentirao je Krešimir Macan.

Da bi potkrijepili svoje tvrdnje, govornici su se služili brojnim poznatim primjerima lažnih vijesti, koje se javljaju najčešće u razdoblju kada se političke kampanje zahuktavaju.

Fake news nije novi fenomen te postoji mnoštvo primjera iz starije i novije povijesti o korištenju lažnih vijesti za diskreditaciju političkih oponenata”, rekla je Ivana Dragičević te dodala da “dolaskom Donalda Trumpa, koji mainstream medije optužuje da prenose lažne vijesti, ovaj problem dolazi u fokus javnosti”.

Tijekom panela govornici su samo zagrebali površinu brojnih rastućih problema, kako Hrvatske, tako i svjetske medijske scene, otkrivajući veliku potrebu za češćom organizacijom ovakvih događaja.