Panel rasprava “Izbori za Europski parlament: Izbori drugoga reda?”održana je na u utorak na Fakultetu političkih znanosti. U raspravi su sudjelovali stručnjaci Violeta Simeonova Staničić, voditeljica ureda za Europski parlament u Zagrebu, Maja Šimunjak, viša predavačica sa Middlesex Universitya London, Domagoj Novokmet, novinar i urednik N1 televizije, te Marijana Grbeša Zenzerović, izvanredna profesorica na FPZG-u.

Njihova izlaganja potaknula su živu raspravu među publikom, kako studentima, tako i profesorima. Okupljeni su imali priliku saznati sve o radu Europskog parlamenta kao i zašto je važan za sve građane Hrvatske.

Podsjetimo, na prošlim izborima za Europski parlament svega 13 posto mladih odlučilo je izaći i dati svoj glas, što govori da javnost nije dovoljno upućena u funkcioniranje te vrlo važne institucije Europske unije.

Novokmet je istaknuo kako su izbori za Europski parlament  još uvijek izbori drugoga reda, zbog svih onih koji su imali priliku, a time i obvezu kojom to mogu ispraviti. Također, Šimunjak nadodaje kako postoje četiri karakteristike kojima se može ustanoviti koji su izbori drugoga reda, a pod te karakteristike svakako spadaju: izlaznost koja je manja nego na parlamentarnim izborima, više nevažećih glasova nego na parlamentarnim izborima, zatim poraz vladajućih te bolji rezultati malih i novih stranaka u odnosu na druge izbore.

Motiviranost je potrebno stvarati, a razgovor o samim izborima voditi cijelo vrijeme, a ne samo neposredno prije izbora, zaključila je Grbeša Zenzerović.

Raspravu je moderirala Lorena Zvonimira Kolak, studentica novinarstva i politologije.