Foto: Unsplash

Hrvatska radiotelevizija objavila je natječaj za pjesme koje će se izvesti na hrvatskom izboru za Pjesmu Eurovizije. S obzirom na epidemiološku situaciju, Dora 2021. bit će modificirana.

Pjevanje na bilo kojem europskom jeziku

Ove će se godine, umjesto 16, natjecati 14 pjesama, a na pozornici će smjeti nastupati maksimalno pet osoba. Još jedna od promjena je ta da se prateći vokali neće izvoditi uživo već će biti snimljeni na matrici. I dalje se biraju četiri rezerve, a zamjene su moguće do odlaska u Opatiju. Nakon toga, ako netko od natjecatelja odustane, nije moguća zamjena s rezervnim izvođačima.

Uvedene su još neke promjene koje nisu posljedica epidemiološke situacije. Naime, do sada su izvođači imali mogućnost nastupati s pjesmom na hrvatskom, njemačkom, engleskom, talijanskom i francuskom jeziku, no sada je dopušteno pjevanje na bilo kojem europskom jeziku. Matrice s pratećim vokalima predat će se u dijelovima, a miksat će se za vrijeme nastupa na Dori u Opatiji. Time će se ovaj festival modernizirati jer se takav način obrade pratećih vokala već godinama koristi na Izboru za pjesmu Eurovizije.

“U budućnosti cilj nam je natječaj pomaknuti na početak listopada – do početka studenoga, kako bismo osigurali i izvođačima, a i nama samima, dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu. Prvi korak je, prema tome, ove godine već napravljen”, kazala je urednica projekta Uršula Tolj, koja vjeruje u veliki odaziv glazbenika.

Promocija domaće glazbe

Izbor za hrvatsku predstavnicu na Euroviziji sigurno će se održati, no još uvijek se ne zna kako. HRT će pripremiti četiri verzije održavanja po uzoru na Eurosong. Dora 2021. trebala bi se održati u Opatiji 13. veljače iduće godine.

“Dora je festival koji samo još dodatno potvrđuje da HRT zna napraviti vrhunski spektakl i realizirati produkcijski iznimno zahtjevan projekt, da ima i ljude i tehniku doraslu svjetskim standardima, ali i da promovira domaću zabavnu glazbu i nastavlja podržavati hrvatske glazbenike i u ovim teškim, globalnim vremenima koronakrize”, poručio je Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a.

Za prijavu je potrebno poslati gotovu pjesmu s originalnim izvođačem, a na natječaj se mogu prijaviti svi hrvatski državljani stariji od 16 godina.