Foto: Pixabay

Grad Dubrovnik sklopio je sporazum s Udrugom Sunce Split i mediteranskom podružnicom Svjetskog fonda za prirodu (Worldwide Fund for Nature – WWF) čime je postao dio projekta Plastic Smart Cities. Cilj projekta je smanjenje otpadne plastike te zagađenja mora i oceana. 

U sklopu projekta, Dubrovnik do 2030. godine mora smanjiti svoj plastični otisak odnosno negativne posljedice ljudskog djelovanja na prirodu. Pridruživanjem projektu, Dubrovnik postaje prvi Plastic Smart City u Hrvatskoj te četvrti u Europi nakon Amsterdama, Osla i Nice. 

Mjere koje će se provoditi tijekom naredne dvije godine projekta uključuju prestanak uporabe jednokratne plastike, sprječavanje dotoka plastike u prirodu i bolje gospodarenje plastičnim otpadom. U to, građane Dubrovnika i Hrvatske nastojat će se informirati o plastičnom zagađenju te opasnosti za okoliš i zdravlje ljudi. Dubrovnik će u suradnji s partnerima razviti plan za primjenu ovih mjera te pokrenuti pilot projekt s namjerom da se zagađenje plastikom smanji za 30 posto u razdoblju od dvije godine.

Plastic Smart Cities inicijativa je WWF-a za zaštitu prirode i smanjenje upotrebe plastike.