Studenti veterine u Zagrebu dobili su priliku sudjelovati u projektu društveno korisnog učenja, pomoću kojeg će na terenu naučiti kako se brinuti o morskim životinjama, prvenstveno dupinima i morskim kornjačama. Radi se o “Plavom projektu”, kojeg je pokrenula civilna udruga Argonauti u partnerstvu s Veterinarskim fakultetom i Morskim obrazovnim centrom Pula, a koji je danas na Veterini i predstavljen.

Projekt, kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, trajat će 18 mjeseci, odnosno do listopada sljedeće godine, a na njemu će sudjelovati 30 studenata. Sveukupno je težak oko milijun kuna.

Projekt je pokrenula udruga Argonauti u partnerstvu s Veterinarskim fakultetom i Morskim obrazovnim centrom Pula

Cilj je projekta potaknuti interes i osposobiti studente veterinarske medicine za angažman na poslovima aktivne zaštite morskih životinja, prvenstveno morskih kornjača i dupina. Po završetku projekta studenti, djelatnici i volonteri organizacija civilnog društva bit će osposobljeni obrađivati podatke i donositi zaključke o stanju populacija zaštićenih morskih životinja, provjeravati postojeće protokole liječenja te, na temelju iskustava s terena, sudjelovati u stvaranju novih protokola za korištenje. Na taj način organizatori projekta nadaju se da će studenti veterine moći na koristan način pridonijeti lokalnoj zajednici.

Sretni smo što smo započeli službeni projekt Europske unije gdje ćemo zaista naučiti kako se radi i surađuje sa zajednicom kroz edukacije i, sa strane udruga, kroz poticanje studenata da se angažiraju i uključuju u takve projekte”, rekla je Lada Radin, voditeljica Ureda za EU projekte na Veterinarskom fakultetu.

Dodala je da će na taj način studentima koji iskažu interes omogućiti da se dublje uključe u ove teme i razrade projekte u lokalnoj zajednici, te doista odu na teren i educiraju se, pa u kontaktu s lokalnim ljudima pokušaju riješiti njihove probleme.

Sanja Tabori, voditeljica projekta iz udruge Argonauti, istaknula je da će projekt uvelike pomoći studentima u stjecanju praktičnog iskustva i biti velik doprinos životopisu.

“I ja sam za vrijeme studiranja sudjelovala u jednom studentskom projektu koji mi je jako pomogao pri daljnjem zapošljavanju i dao mi iskustvo za pisanje svojih projekata. Nadam se da će studenti prepoznati važnost Plavog projekta i sigurna sam da će im mnogo značiti”, zaključila je.

Interes među studentima već postoji, a sljedeće akademske godine predstavit će im se detalji projekta i omogućiti sudjelovanje. Nekih kriterija odabira neće biti, rekla je Tabori, već će se gledati dobra volja i želja za radom i učenjem.  

Što je društveno korisno učenje?

Društveno korisno učenje je učenje kroz zalaganje u zajednici, objašnjava Radin. “To je nešto između volontiranja i stručne prakse. Razlikuje se i od jednog i od drugog jer ima elemente teorijske nastave na fakultetu, element smišljanja projekta unutar zajednice i onda kritičku refleksiju o tome koliko je bilo uspješno ili nije”, objasnila je.