Foto: Pexels

Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) službeno je osnovao prvi Centar za klimatološka istraživanja u Hrvatskoj. Glavni zadatak Centra je istraživanje klime i klimatskih promjena, stoji na službenoj stranici fakulteta.

“Zbog iznimne složenosti klimatskog sustava Zemlje te brojnih kompleksnih procesa i međudjelovanja, nužan je multidisciplinarni pristup proučavanju. Upravo zbog toga PMF, koji okuplja znanstvenike iz različitih područja prirodoslovlja i matematike, ima iznimnu snagu i kompetencije za interdisciplinarna i multidisciplinarna znanstvena istraživanja”, izjavila je voditeljica Centra izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić.

Klimatske promjene danas su problem o kojem se širom svijeta vode brojne rasprave i istraživanja te one privlače sve veću pozornost šire javnosti. Iz Centra ističu da su istraživanja utjecaja klimatskih promjena na okoliš i život od iznimne važnosti za Hrvatsku. Voditeljica Centra ističe da će Centar biti odlična prilika za mlade znanstvenike i njihovu naobrazbu te podizanje svijesti o klimatskim promjenama.