Foto: Kristina Uremović

Zagreb se i ove godine priprema za nadolazeće blagdansko razdoblje i početak adventa. Svečano otvaranje adventa zakazano je za 30. studenoga paljenjem lampica na Zrinjevcu i prve adventske svijeće na Manduševcu.

Da bi i ovogodišnji advent bio poseban, organizatori su za glavnu temu adventa pronašli u svima dobro poznatoj priči o Orašaru, ali i staroj hrvatskoj baštini. Topla božićna priča o djevojčici Klari i vojniku Orašaru inspirirala je organizatore da popularne figure Orašara postave po cijelom gradu. Tako će se u čaroban svijet Orašara moći zaviriti u tunelu Grič i prolazu Oktogon.

Brojne su lokacije na kojima će se osjećati blagdanska čarolija. Fuliranje na Strossmayerovu trgu i ovu godinu nudi neka od najboljih gastronomskih poslastica. Osim kobasica i fritula, u ponudi se mogu naći brojna zanimljiva jela poput brioche peciva od pečene muškatne tikve, a jedna od kućica donosi i nov način izrade čupavaca s lješnjacima. Za sve ljubitelje tradicionalne hrvatske kuhinje također će se naći razni specijaliteti.
Zrinjevac i ove godine donosi bogati glazbeni program te broje zanimljive kućice. Za sve koji su željni zabave na ledu zagrebački advent donosi brojna klizališta, a osim najpoznatijeg na Tomislavcu, klizat će se prvi put i u Klovićevim dvorima u sklopu adventa BAŠ NAŠ.

Uz već poznate lokacije poput Europskog trga i Trga bana Jelačića Zagreb ove godine nudi i neke novosti kao što je filmski advent na Tuškancu koji nudi bogat izbor božićnih filmova poput “Božićno čudo” te “Operacija artik”.

Novost je i advent pod lanternom kojeg će obilježiti paljenje lampiona na Gornjem gradu na unaprijed određene datume.

Bogat glazbeni program sadržava osam festivala klasične glazbe, brojne DJ-eve te 16 nastupa uživo. BAŠ NAŠ advent u Klovićevim dvorima obilježit će nastupi TBF-a, Vatre, Nene Belana i mnogih drugih.

Foto: Kristina Uremović

Kako bi cijela ova blagdanska priča ostala zabilježena najboljim fotografijama mnogi će pohrliti na plato Gradec i photobooth na Zrinjevcu, a u božićnoj čaroliji Zagreba, grada koji je tri godine za redom odnio titulu najboljeg božićnog sajma, moći će se uživati sve do 7. siječnja 2020. godine.