Foto: Edin Tuzlak/IRO

Virtualno izdanje Sajma visokog obrazovanja i stipendija održat će se sutra od 10 do 16 sati. Sajam se ubraja u najveće obrazovne događaje u Hrvatskoj, a namijenjen je srednjoškolcima, studentima, njihovim roditeljima, kao i nastavnicima i istraživačima. Posjetitelji mogu razgledati sajam besplatno, uz prethodnu registraciju.

Sajam započinje panelom “SAS Talk: SAS i novo normalno” u kojem će biti riječ o utjecaju pandemije na studiranje. Nakon toga predstavit će se više od 40 izlagača iz Hrvatske i inozemstva među kojima i predstavnici visokih učilišta, ministarstava, agencija, zaklada, udruga, veleposlanstava te tvrtki.

Iz Instituta za razvoj obrazovanja navode da će posjetitelji sajma moći posjetiti virtualne štandove izlagača od 12 do 14 sati i saznati sve informacije o njihovim programima iz prve ruke. Od 13 sati Advantage Austria predstavit će mogućnosti za studij i rad u Austriji, a ove godine na sajmu sudjeluje čak 18 visokih učilišta iz Austrije.

Sjedinjene Američke Države su među najpopularnijim destinacijama za studij u inozemstvu, pa će obrazovna savjetnica iz EducationUSA Hrvatska predstaviti mogućnosti studiranja i stipendiranja na više od 4000 američkih visokih učilišta. To će predavanje biti u sklopu radionice “Kako do studija u Hrvatskoj i inozemstvu” koje će se održati u 14 sati. Odmah nakon toga održat će se radionica Yes, I speak English! Or do I?” koja je namijenjena svima koji upisuju studij u inozemstvu i koji moraju položiti ispit TOEFL kojim dokazuju znanje engleskog jezika.

Na sajmu će svoje izlaganje imati i Sveučilište u Rijeci koji će, između ostaloga, govoriti i o svojim planovima za pokretanje međunarodnog virtualnog kampusa koji će nuditi mogućnost oblikovanja studijskog programa u Rijeci i na još osam partnerskih europskih sveučilišta. Agencija za mobilnost i programe EU govorit će o novim oblicima akademske mobilnosti putem programa Erasmus, dok će Grad Zadar predstaviti novu aplikaciju kojom će se u cijelosti digitalizirati proces dobivanja gradskih stipendija.

Global je medijski pokrovitelj Sajma stipendija i visokog obrazovanja.