Foto: Promo

Svoja rješenja društvenih problema studenti iz cijele Hrvatske imaju priliku prijaviti do 19. svibnja na natjecanje “Pokretač”, koje organizira udruga Studentski informativni kutak. Najbolje tri ideje osvojit će novčane nagrade u ukupnom iznosu od 9000 kuna, a za prva dva mjesta rezervirani su i STEMI hexapod roboti.

Zadatak zadan studentima je pojedinačno ili u timu od najviše dvije osobe osmisliti rješenje za jedan društveni problem koji odaberu s ponuđene liste. Kategorije u kojima studenti mogu razvijati rješenja su: zdravstvo, obrazovanje, očuvanje dostatnosti hrane i vode, mir i sigurnost te ekonomija.

Studenti mogu pokušati odgonetnuti razlog porasta broja bolesti u svijetu, ponuditi rješenje za manjak liječnika i nedovoljno zdravstveno obrazovanje, neusklađenost obrazovnih programa i tržišta rada i nedovoljno usvajanje praktičnih znanja u obrazovnom sustavu.

Osim toga, problemi koji traže rješenje su razlika u proizvodnji, potrošnji i raspodjeli poljodjelskih proizvoda u razvijenim i nerazvijenim zemljama, glad, terorizam, nasilje i ratovi. Studenti koji odaberu kategoriju ekonomije trebaju istražiti i ponuditi rješenje za probleme poput jaza između bogatih i siromašnih u Hrvatskoj ili svijetu.

Natjecanje ima dva dijela. Prvi je online te u njemu sudionici rade svoj business model canvas odgovarajući na sve smjernice u propisanom obrascu. U drugom, finalnom, dijelu deset odabranih finalista svoja rješenja usmeno predstavljaju PowerPoint prezentacijom u tri minute 29. svibnja pred žirijem.

Na svečanoj završnici, prva će tri sudionika ili tima koje izaberu predstavnici organizacijskog tima, OTP banke i STEMI-ja osvojiti nagrade. Za prvo mjesto to je 4500 kuna i STEMI hexapod robot, za drugo 2500 kuna te također robot, a treće 2000 kuna.

“Ovo natjecanje je izvrsna prilika za sve studente da svoje ideje o rješavanju brojnih društvenih problema, od zdravstva do ekonomije, razrade i prezentiraju. Na taj će način steći novo iskustvo i možda se zainteresirati za društveno poduzetništvo kao granu ekonomije te tako u budućnosti pomagati u rješavanju poteškoća svjetskih razmjera”, za Global je kazala Sara Vučilovski, suradnica tima za odnose s javnošću udruge Studentski informativni kutak.

Iz udruge napominju da će se STEMI hexapodi uručiti pobjednicima u samoj završnici.