Foto: Pixabay

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je da, nakon potpore kulturnim djelatnicima koji nisu dobili nikakva primanja, slijedi ponovno pokretanje kulturnog sektora, prenosi Hina.

“Prepoznati smo u svijetu i kao zemlja koja je bila u stanju jamčiti višu razinu sigurnosti nego neke druge zemlje i na tom tragu imamo određene naznake da bismo bili jedna od država koja će vjerojatno prva privući nove produkcije”, rekla je ministrica i dodala da kulturni sektor snosi velike posljedice u ovoj situaciji.

Europski ministri kulture na videokonferenciji raspravljali su o planovima koje će poduzeti, a povjerenica Europske komisije za kulturu najavila je “povećanje budžeta za kulturu i određenu fleksibilizaciju u korištenju europskih sredstava”, istaknula je ministrica.

Oni koji će se suočiti s poteškoćama u realiziranju kulturnog sadržaja zbog mjera koje će biti na snazi duže vrijeme, mogu se prijaviti na natječaj “Umjetnost i kultura online” koji je raspisan u ponedjeljak i na taj način osigurati sredstva za rad, također, uskoro će se raspisati natječaj i za poduzetništvo u kulturi.

Nastavak produkcije ovisi o mnogim faktorima, a neki koje je ministrica istaknula su otvaranje granica, uspostava normalnog avionskog prometa te pokretanje same filmske industrije koja je u cijelom svijetu zaustavljena.