Foto: Pexels

Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg ovogodišnja je dobitnica Gulbenkianove nagrade za čovječanstvo, a novac od nagrade, milijun eura, donirat će ekološkim udrugama i projektima koji se bore protiv globalnog zagrijavanja i onečišćenja.

Među organizacijama koje će podijeliti novac nalaze se brazilska kampanja SOS Amazonia, koja pomaže stanovnicima amazonske prašume u borbi protiv koronavirusa, i zaklada Stop Ecocide, koja se zalaže da se “ekocid” proglasi međunarodnim zločinom. Putem njezine zaklade, novčana nagrada donirat će se i drugim projektima za pomoć ljudima pogođenim klimatskim promjena, osobito u južnim zemljama.

Thunberg se u objavi na Instagramu zahvalila na nagradi i poručila da se nada da će
joj ona pomoći “da učini još dobra u svijetu”. Predsjednik žirija za nagradu Jorge Sampaio pohvalio je njezinu borbu i sposobnost u okupljanju mladih generacija što ju čini “jednom od najistaknutijih osoba naših dana”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

I’m extremely honoured to receive the Gulbenkian Prize for Humanity! We’re in a climate emergency, and my foundation will as quickly as possible donate all the prize money of 1 million Euros to support organizations and projects that are fighting for a sustainable world, defending nature and supporting people already facing the worst impacts of the climate- and ecological crisis — particularly those living in the Global South.
 Starting with giving €100.000 to the SOS Amazonia Campaign led by @FridaysForFutureBrasil to tackle COVID-19 in the Amazon, and €100.000 to the Stop Ecocide Foundation (@ecocidelaw ) to support their work to make ecocide an international crime. @fcgulbenkian #facetheclimateemergency

Objavu dijeli Greta Thunberg (@gretathunberg)

Gulbenkianova nagrada za čovječanstvo priznanje je koje dodjeljuje filantropska Zaklada Calouste Gulbenkian iz Portugala. Ovogodišnje izdanje nagrade prvo je takvo koje vrednuje ljude i grupe u svijetu čiji se rad i inovativnost posebno izdvajaju u zaštiti prirode. Mlada Šveđanka izabrana je za dobitnicu od 136 nominiranih iz 46 zemalja.