Foto: Pixabay

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu 30. ožujka je pokrenuo peticiju za ekonomski ugrožene studente. Niz upozorenja o mogućim ekonomskim posljedicama koje pandemija koronavirusa izaziva, studenti koji se nalaze u samoizolaciji i koji su dobili otkaze, kao i općeniti status studentskoga rada potaknuli su Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu na ovakav korak.

“Bili smo svjesni da će, u slučaju ekonomske krize, studenti biti jedna od ugroženijih skupina društva i da će ih ekonomska kriza prve pogoditi”, objašnjavaju iz Studentskog zbora FFZG-a.

Cilj peticije je, kako nam kažu, natjerati vladajuće da razmisle o pružanju pomoći studentima i osiguranju određene pomoći za one koji su u ovoj situaciji među najugroženijima.

“Na primjer, Slovenija je već donijela mjere pomoći svojim studentima. Odlučila im je dati jednokratnu pomoć od 150 eura”, komentiraju iz Studentskog zbora.

Prije nego što je peticija objavljena, poslano je pismo Vladi te ministarstvima.

“Poslali smo mail Vladi, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu financija, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava s pitanjem što planiraju poduzeti da bi studentima koji rade pomogli u trenutnoj situaciji te raspolažu li podacima o broju studenata koji rade i koji su samoizolaciji”, navode iz Studentskog zbora, no kažu da nisu dobili nikakav odgovor.

Unatoč tomu, nadaju se da će poslušati njihove zahtjeve i biti spremni pomoći studentima. Do sada je sakupljeno 2000 potpisa, a sakupljat će se sve dok vladajući ne odluče poslušati studente.