Foto: Pixabay

Arheolozi su pronašli izvrsno očuvane ostatke dvojice muškaraca stradalih u erupciji vulkana Vezuva na Pompejima 79. godine nove ere, prenosi Reuters. Ovo iskapanje, kao dio projekta vrijednog milijun eura, nastavlja se unatoč pandemiji koronavirusa.

Pretpostavlja se da je jedan od muškaraca, u dobi između 30 i 40 godina, bio višeg društvenog statusa. Na njegovom vratu pronađeni su ostaci vunenog ogrtača. Arheolozi procjenjuju da je drugi muškarac imao između 18 i 23 godine te je bio sluga prvom jer je imao niz zgnječenih kralježaka, koji su nastali tijekom obavljanja teških fizičkih poslova. Zubi i kosti muškaraca odlično su sačuvani.

“Ove dvije žrtve vjerojatno su pokušavale pronaći utočište kad ih je oko devet sati ujutro odnijela piroklastična struja”, rekao je Massimo Osanna, direktor arheološkog nalazišta i dodao da su umrli od posljedica termičkog šoka.

Tijela su pronađena u mjestu Civita Giuliana, 700 metara od središta Pompeja.

Ovo je posljednje u nizu fascinantnih otkrića pronađenih iskapanjem u Pompejima, prenosi The Guardian. U listopadu 2018. pronađena su tijela dvije žene i troje djece, a tjedan dana ranije na istom mjestu otkriven je natpis ugljenom koji ukazuje na to da se erupcija Vezuva dogodila u listopadu 79. godine, a ne u kolovozu kako se dotad vjerovalo.

Iste godine pronađeno je tijelo muškarca s 20 srebrnih i dva brončana novčića, koji imaju protuvrijednost oko 500 eura.