StoryEditor

POPUŠTANJE MJERA Prva faza kreće od ponedjeljka

U prvoj fazi s radom će krenuti muzeji i knjižnice, a postupno će im se pridružiti i uslužni sektor
Autor:
Tekst: Barbara Stjepanović
23/04/2020 u 14:15 h
23.04.2020., Zagreb - U zgradi Nacionalne i sveucilisne knjiznice odrzana je sjednica Vlade RH. Dolasci ministara i predsjednika Vlade. Gordan Grlic Radman, Davor Bozinovic, Damir Krsticevic, Andrej Plenikovic, Zdravko Maric, Predrag Stromar.<br />
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
23.04.2020., Zagreb - U zgradi Nacionalne i sveucilisne knjiznice odrzana je sjednica Vlade RH. Dolasci ministara i predsjednika Vlade. Gordan Grlic Radman, Davor Bozinovic, Damir Krsticevic, Andrej Plenikovic, Zdravko Maric, Predrag Stromar. Photo: Goran Stanzl/PIXSELLGORAN STANZL/PIXSELL
Premijer Andrej Plenković objavio je konkretne datume provedbe plana popuštanja mjera postavljenih uslijed borbe protiv pandemije koronavirusa. Na 226. sjednici Vlade, koja je održana danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu rečeno je da će se popuštanje mjera provesti u tri faze. Odluka je donesena da bi se olakšao život građanima te omogućilo ponovno pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti.

Tri faze popuštanja

Prva faza – od 27. travnja S prvom fazom kreće se već od ponedjeljka, 27. travnja. Dolazi do ponovnog pokretanja javnog prijevoza, gradskih i prigradskih linija, kao i brzobrodskih linija za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom. S radom počinju poslovni subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine. Oni koji se nalaze u trgovačkim centrima i dalje ostaju zatvoreni. Također, s radom će početi muzeji i knjižnice, kao i treninzi sportaša. U uslužnom sektoru od ponedjeljka se omogućuje rad svim uslužnim djelatnicima koji nemaju bliske kontakte s klijentima. Druga faza – od 4. svibnja Preostalom dijelu uslužnog sektora, koji ostvaruje bliske kontakte s klijentima, rad se omogućuje u drugoj fazi, odnosno od 4. svibnja. Frizeri, kozmetičari i brijači tako će također moći obavljati svoje poslove uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. U ovoj se fazi, napomenuo je premijer, također omogućuje pun opseg rada u zdravstvenom sustavu, uz iznimke u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva. Treća faza – od 11. svibnja U zadnjoj fazi omogućit će se rad trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata isključivo u vanjskim prostorima i na terasama, dok će ugostiteljski objekti u smještajnim kapacitetima raditi samo za korisnike usluga smještaja. Treća faza uključuje otvaranje odgojno-obrazovnih ustanova. Učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola ponovno će moći pohađati nastavu, a omogućuje se i rad predškolskih ustanova. U obrazovnom sustavu tad će se omogućiti i rad posebnih razrednih odjela, kao i rada s djecom s posebnim teškoćama, koji će moći pohađati nastavu uz pomoćnika u nastavi. Građanima se omogućava putovanje međužupanijskim prijevozom, ali i linijama domaćeg zračnog prijevoza. Premijer je također najavio proširivanje mogućnosti dobivanja e-propusnice.

Ispiti na maturi

Donesene su i nove odluke o održavanju državne mature pa će se ispiti održati od 8. do 29. lipnja. "Na temelju ovih odluka mnogi gospodarski objekti moći će aktivirati svoje djelatnosti, što je dobro za hrvatski proračun. Naš cilj da obuzdamo širenje zaraze je ostvaren", istaknuo je premijer i napomenuo da je riječ o velikom iskoraku koji se temelji na povjerenju. "Smatramo da će, uz punu svijest svih, revitalizacija hrvatskog gospodarstva biti održivija nego da to učinimo naglo", rekao je Plenković. Dodao je da se mjere mogu vrlo brzo početi ponovno uvoditi, ako se epidemiološka slika pogorša.
16. travanj 2024 20:36