Foto: Pexels

Online trgovina u Hrvatskoj porasla je za 13,9 posto u prvoj polovici 2020. godine, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku, prenosi Hina. Među najprodavanijim proizvodima našli su se odjeća i obuća te kućanske potrepštine, a porasla je i prodaja svježe hrane domaćih proizvođača.

“U periodu od lockdowna vidimo da se potrošačke navike mijenjaju i da sve više ljudi zbog situacije s koronavirusom pribjegava kupovini online”, istaknula je direktorica Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore, Tomislava Ravlić. 

Mjesec dana od početka pandemije online trgovina tako je narasla do 15 posto, a taj se porast nastavio i u sljedećim mjesecima. S obzirom na to da je online prodaja ranije rasla oko 12 posto godišnje radi se o velikom skoku, kazala je Ravlić.  Najveći pad zabilježili su sektori putovanja i smještaja te karte za zabavne sadržaje, koji su prije pandemije bili najprodavaniji online sadržaji. 

Gospodarska kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa dovela je do promjena u potrošačkim navikama pa se tako fizičke trgovine spajaju s novih tehnologijama i s internetskim trgovinama stvaraju novi tzv. omnichanel pristup ili u potpunosti postaju online. 

“Neke velike svjetske kompanije su u potpunosti svoje poslovanje preselile na webshopove i kroz sljedećih pet do deset godina najavljuju zatvaranje fizičkih prodavaonica na svim razinama poslovanja”, kazali su iz Komore.