StoryEditor

POSLJEDICE KORONE Mentalno zdravlje tinejdžera oštećeno je tijekom pandemije

‘Pandemija nije bila dobra prema mentalnom zdravlju adolescenata‘, rekao je autor studije Ian Gotlib

08/12/2022 u 20:39 h
14433
PIXABAY

Mozgovi američkih tinejdžera fizički su se promijenili tijekom pandemije koronavirusa. Stare brže nego inače, a istraživači su također izvijestili o težim simptomima anksioznosti i depresije što znači da su bili izloženi osjećajima tuge, niskog samopouzdanja i straha te poteškoćama s reguliranjem emocija nakon prve godine pandemije, piše CNN.

To su, kako pokazuju rezultati studije, posljedice online školovanja, manjka druženja s prijateljima te života u neizvjesnosti i strahu nakon dolaska virusa. Bitni faktori su i ti da su mnogi roditelji i bliža rodbina ostali bez posla, a neki su zbog virusa ostali i bez života.

Ova studija, objavljena u časopisu Biological Psychiatry: Global Open Science jedna je od prvih koja je proučavala fizičke promjene u mozgu izazvane stresom i tjeskobom. Istraživanje proizlazi iz veće studije u kojoj su znanstvenici pokušavali razumjeti spolne razlike u depresiji među adolescentima. Ian Gotlib, glavni autor, rekao je da je pandemija očigledno negativno utjecala na mentalno zdravlje ispitanika.

"Uvijek je zanimljivo raditi ovakva istraživanja kada niste baš sigurni što će se dogoditi, a učinci pandemije bili su zanimljivi te su se dogodili prilično brzo", naveo je Gotlib.

Vezani članci
29. travanj 2024 23:04