StoryEditor

POTICAJ ZA KREATIVCE Osigurano osam milijuna kuna bespovratnih sredstava

Ministarstvo kulture realiziralo je prvi krug otkupa kod nakladništva, a sljedeći na redu su poticaji za književno stvaralaštvo
Autor:
Global.
12/06/2020 u 22:05 h
novac<br />
foto: Pixabay<br />
12.6.2020.
novac foto: Pixabay 12.6.2020.
Pandemija koronavirusa onemoguća redovnu provedbu kulturnih aktivnosti čime je ugroženo poslovanje kulturnog i kreativnog sektora, stoga je Ministarstvo kulture izdvojilo je osam milijuna kuna bespovratnih sredstava za izvedbene umjetnosti, književno-nakladničku i knjižarsku djelatnost, vizualne umjetnosti i audiovizualne djelatnosti, a odobravaju se kao potpore male vrijednosti.

Izvanredne mjere

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara HGK, održana je edukacija za prijavitelje na Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2020. godinu. Sve to napravljeno je s ciljem poticanja aktivnosti usmjerenih na prilagodbu poslovnih modela proizvodnje i distribucije kulturno umjetničkih sadržaja da bi se omogućio pristup širem krugu korisnika i publike. Zbog novonastalih okolnosti ovogodišnji kriteriji natječaja namjerno su ostali otvoreni i fleksibilni. Ministarstvo kulture realiziralo je prvi krug otkupa kod nakladništva, a sljedeći na redu su poticaji za književno stvaralaštvo. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ističe da su u ministarstvu svjesni da pokretanje poslovnih aktivnosti poduzetnika u razdoblju nakon krize zahtjeva dodatne troškove te da je ovaj natječaj otvoren upravo da bi se ti troškovi olakšali. U sklopu nove linije povoljnih kredita za kulturne i kreativne industrije, Ministarstvo kulture u suradnji s Ministarstvom financija razradilo je program izvanrednih mjera državne potpore. "Radi se o stopostotnim državnim jamstvima za zajmove, koje će poduzetnici podizati pri komercijalnim bankama do iznosa od 800.000 eura", rekla je Obuljen Koržinek i dodala da će krediti imati poček od godinu dana, rok otplate vjerojatno pet do šest godina, a sve to uz vrlo niske kamatne stope.

U potrazi za rješenjima

Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK-a za industriju i energetiku, istaknuo je da je Komora svjesna važnosti kulturnih i kreativnih industrija u Hrvatskoj te da u suradnji s predstavnicima Vlade pokušavaju naći najlakša i najučinkovitija rješenja da kreativcima olakšaju borbu s krizom. "Jedan od rezultata tih dogovora je i ovaj javni poziv", zaključio je Radoš. Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK-a, Slavko Kozina, izvijestio je pak da će se u idućem razdoblju fokusirati na domaće sajmove knjiga, Mediteranski festival knjige u Splitu u rujnu i Interliber. Na natječaj koji traje do kraja lipnja pravo prijave imaju sva trgovačka društva i zadruge kojima nije osnivač tijelo javne vlasti, obrti, ustanove kojima nije osnivač tijelo javne vlasti, umjetničke organizacije te djelatnosti slobodnih zanimanja, uključujući umjetnike koji obavljaju samostalnu djelatnost, bez obzira na iznos godišnjih prihoda.
25. travanj 2024 22:13