StoryEditor

POTICANJE NA NASILJE Preispituje se uloga tehnoloških divova u napadu na Kapitol

Dosad je optuženo više od 200 osoba, među kojima je i bivši predsjednik Donald Trump
Autor:
Tekst: Marina Malenica
08/04/2021 u 19:52 h
Američki Kapitol<br />
FOTO: Pixabay<br />
02.04.2021.<br />
Zagreb, Hrvatska
Američki Kapitol FOTO: Pixabay 02.04.2021. Zagreb, HrvatskaPIXABAY

Američki Kongres nedavno je održao saslušanje za izvršne direktore najvećih tehnoloških platformi. Prvog čovjeka Googlea Sunara Pichaia, osnivača Facebooka Marka Zuckerberga i Jacka Dorseya iz Twittera sumnjiči se za sudjelovanje u napadu na Kapitol koji se odvio 6. siječnja. Sumnjiči ih se zbog potencijalnog širenja ekstremizma i dezinformacija.

Ispred zgrade Kongresa okupili su se prosvjednici i osudili čelnike društvenih mreža i zbog poticanja nasilja, prenosi The Guardian.

"Nakon pet godina manipulacije, prikupljanja podataka i nadzora, došlo je vrijeme da se tehnološka industrija zauzda", poručila je Emma Ruby-Sachs, izvršna direktorica SumofUs organizacije za ljudska prava koja stoji iza organizacije prosvjeda. U napadu na Kongres koji se dogodio u siječnju smrtno je stradalo petero ljudi. Dosad je za opsadu i napad optuženo više od 200 osoba, među kojima je i bivši predsjednik Donald Trump, prenosi Reuters. Tijekom šestosatnog saslušanja samo je Dorsey djelomično preuzeo odgovornost. Osim propitivanja njihove uloge u napadu, izvršni direktori društvenih mreža suočili su se s optužbama za širenje lažnih vijesti o cjepivu protiv koronavirusa. Predstavnik Demokrata Frank Pallone napomenuo je da su platforme i ranije trebale uvesti bolju kontrolu sadržaja. "Niste tihi promatrači, niste neprofitne ili religijske organizacije koje pokušavaju raditi dobro za čovječanstvo – vi zarađujete novac", poručio je Pallone. Demokrati su skrenuli pozornost na govor mržnje usmjeren na rasne i druge manjinske skupine. S druge strane, Republikanci su društvene platforme prozvali odgovornima za kulturu odstranjivanja ili cancel culture. Smatraju da društvene mreže šire predrasude o političkoj desnici.
18. travanj 2024 16:25