Foto: Marija Edita Feldi/Global

Suradnja GONG-a i Fakulteta političkih znanosti postoji već godinama, no 30. svibnja 2018. potpisan je i službeni dokument kojim ju ove dvije institucije podižu na novu razinu. Naime, kroz kolegije poput Istraživačkog novinarstva i Posebnih javnih politika, studenti novinarstva i politologije ovog fakulteta moći će iz prve ruke doznati kako je raditi u GONG-u i Faktografu. Takva praksa dio je projekta Društveno korisnog učenja.

“Vrlo često ono što se nauči na nastavi nije toliko jednostavno i shvatljivo kao kada čovjek ima priliku sam to isprobati. Mislim da će naši studenti na praksi u GONG-u steći izuzetna znanja”, rekla je Lidija Kos-Stanišić, dekanica FPZG-a. Konkretno, kroz kolegij Istraživačkog novinarstva, studenti će se suočiti sa stvarnim novinarskim radom, radit će u redakcijskoj atmosferi i učit će kako ‘preživljavati’ kao novinari na novinarskoj sceni.

Foto: Marija Edita Feldi/Global

“U budućnosti će studenti politologije i novinarstva moći biti na praksi u GONG-u i Faktografu i na taj način, dugoročno gledano, poboljšati kvalitetu demokracije u Hrvatskoj”, naglasila je izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković. Ona ovaj potpis na ugovor opisuje kao šlag na torti duge suradnje, a Kos-Stanišić kao šlag na kraju njenog dekanskog mandata.

“Osobno sam presretna za ovu suradnju, a GONG kao institucija još i više”, objasnila je Berković. Uz nju, potpisivanju je prisustvovala i Monika Valenčić, bivša studentica novinarstva. U GONG-u radi u području medija i medijske pismenosti, a trenutačno je voditeljica ovog projekta.

“Nedostajalo mi je ovakvo nešto u vrijeme dok sam studirala, iskreno. Drago mi je da institucija napreduje”, rekla je Valenčić.