Foto: Gabriela Zrilić/Global

Prosvjed pod nazivom “Dosta!” okupio je tisuće građana na Trgu bana Josipa Jelačića kao znak potpore Mireli Čavajdi, ženi kojoj je gotovo onemogućeno pravo na prekid trudnoće u visokom stadiju iako njezina beba ima neizlječivi tumor na mozgu koji može ugroziti i Mirelin život. Glavni organizatori prosvjeda su udruga Roda-roditelji u akciji, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) te Zaklada Solidarna. Prosvjed je istovremeno održan u Rijeci, Sisku, Zadru, Osijeku, Šibeniku, Splitu i na Korčuli.

Foto: Gabriela Zrilić/Global

Program u Zagrebu otvoren je čitanjem pisma Mirele Čavajde koje je pročitala aktivistica Sanja Sarnavka. Nakon toga, ispričane su priče nekoliko anonimnih žena, a sve po pitanju zdravstvene skrbi žena i trudnica u hrvatskim bolnicama.

‘Zakazao hrvatski Zakon’

Jedna od govornica na zagrebačkom prosvjedu poručila je da žene moraju biti bijesne i vrištati sve dok zdravstveni sustav ne omogući adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Također, nadodala je da se do cilja može doći isključivo solidarno. Svoj govor završila je rečenicom: “Dosta uskraćivanja zdravstvene skrbi!”

Umirovljenica Ana Filipović odlučila je doći i podržati akciju jer ju je potresla priča Mirele Čavajde i smatra da se cijela situacija mogla riješiti na bezbolniji način.

Foto: Gabriela Zrilić/Global

“Uvjerena sam da se jedino pobunom može doći do bolje promjene jer sustav ne reagira i tako osigurati bolju zdravstvenu skrb za buduće generacije”, kazala je Filipović.

Biolog Nikola Renić iznenađen je brojem okupljenih ljudi, ali smatra da je on mogao biti i veći jer se radi o zdravlju ljudi i samim time poboljšanju kvalitete života. Također, navodi da bi se žene trebalo gledati kao na pacijente, a ne kroz vjersku prizmu. Sociologinja Sanda Brumen uvjerena je da su po pitanju cijelog slučaja vjerska pitanja ispred zdravlja i prava žena.

“Mislim da bi društvena pitanja generalno trebao rješavati sustav, a ne Crkva”, nadodaje.

Problemi sa zakonodavstvom i prizivom savjesti

Cijela priča Mirele Čavajde dovela je do rasprava o Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine, a zadnja promjena donesena je 2009. godine. Brumen je ustvrdila da ovaj prosvjed i slična događanja mogu svojom porukom potaknuti i ubrzati proces promjene Zakona.

Foto: Gabriela Zrilić/Global

Osim Zakona, u fokusu je i priziv savjesti liječnika. Renić je kao znanstvenik objasnio da se vjeru ne bi smjelo niti trebalo miješati sa znanošću poput medicine.

Na prosvjedu su se pojavila i brojna poznata hrvatska imena, a među njima i pjevačica Severina Vučković koja tvrdi da je po pitanju zdravstvene skrbi zakazao hrvatski Zakon te da se pogotovo mladi moraju probuditi i uključiti u promjene.