StoryEditor

POTPORA MIRELI ČAVAJDI ‘Žene moraju biti bijesne i vrištati sve dok zdravstveni sustav ne omogući adekvatnu zdravstvenu zaštitu‘

Umirovljenica Ana Filipović odlučila je doći i podržati akciju jer ju je potresla priča Mirele Čavajde i smatra da se cijela situacija mogla riješiti na bezbolniji način

Autor:
Global.
13/05/2022 u 05:00 h
<p>Transparent s porukom<br />
Uslikano: 12.5.2022.<br />
Izvor: Gabriela Zrilic<br />
Zagreb, Hrvatska</p>
Transparent s porukom Uslikano: 12.5.2022. Izvor: Gabriela Zrilic Zagreb, HrvatskaGABRIELA ZRILIć
Prosvjed pod nazivom "Dosta!" okupio je tisuće građana na Trgu bana Josipa Jelačića kao znak potpore Mireli Čavajdi, ženi kojoj je gotovo onemogućeno pravo na prekid trudnoće u visokom stadiju iako njezina beba ima neizlječivi tumor na mozgu koji može ugroziti i Mirelin život. Glavni organizatori prosvjeda su udruga Roda-roditelji u akciji, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) te Zaklada Solidarna. Prosvjed je istovremeno održan u Rijeci, Sisku, Zadru, Osijeku, Šibeniku, Splitu i na Korčuli. Foto: Gabriela Zrilić/Global Program u Zagrebu otvoren je čitanjem pisma Mirele Čavajde koje je pročitala aktivistica Sanja Sarnavka. Nakon toga, ispričane su priče nekoliko anonimnih žena, a sve po pitanju zdravstvene skrbi žena i trudnica u hrvatskim bolnicama.

‘Zakazao hrvatski Zakon‘

Jedna od govornica na zagrebačkom prosvjedu poručila je da žene moraju biti bijesne i vrištati sve dok zdravstveni sustav ne omogući adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Također, nadodala je da se do cilja može doći isključivo solidarno. Svoj govor završila je rečenicom: "Dosta uskraćivanja zdravstvene skrbi!" Umirovljenica Ana Filipović odlučila je doći i podržati akciju jer ju je potresla priča Mirele Čavajde i smatra da se cijela situacija mogla riješiti na bezbolniji način. [caption id="attachment_37548" align="alignnone" width="1920"] Foto: Gabriela Zrilić/Global "Uvjerena sam da se jedino pobunom može doći do bolje promjene jer sustav ne reagira i tako osigurati bolju zdravstvenu skrb za buduće generacije", kazala je Filipović. Biolog Nikola Renić iznenađen je brojem okupljenih ljudi, ali smatra da je on mogao biti i veći jer se radi o zdravlju ljudi i samim time poboljšanju kvalitete života. Također, navodi da bi se žene trebalo gledati kao na pacijente, a ne kroz vjersku prizmu. Sociologinja Sanda Brumen uvjerena je da su po pitanju cijelog slučaja vjerska pitanja ispred zdravlja i prava žena. "Mislim da bi društvena pitanja generalno trebao rješavati sustav, a ne Crkva", nadodaje.

Problemi sa zakonodavstvom i prizivom savjesti

Cijela priča Mirele Čavajde dovela je do rasprava o Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine, a zadnja promjena donesena je 2009. godine. Brumen je ustvrdila da ovaj prosvjed i slična događanja mogu svojom porukom potaknuti i ubrzati proces promjene Zakona. [caption id="attachment_37549" align="alignnone" width="1920"] Foto: Gabriela Zrilić/Global Osim Zakona, u fokusu je i priziv savjesti liječnika. Renić je kao znanstvenik objasnio da se vjeru ne bi smjelo niti trebalo miješati sa znanošću poput medicine. Na prosvjedu su se pojavila i brojna poznata hrvatska imena, a među njima i pjevačica Severina Vučković koja tvrdi da je po pitanju zdravstvene skrbi zakazao hrvatski Zakon te da se pogotovo mladi moraju probuditi i uključiti u promjene.
20. travanj 2024 12:24