Foto: Marija Edita Feldi/Global

Udruga bivših studentica i studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu osnovana je 14. lipnja, i to kako bi se omogućilo i olakšalo povezivanje bivših studenata i studentica Fakulteta. Na Osnivačkoj skupštini odlučeno je da će predsjednik udruge biti Davor Boban, profesor i prodekan na FPZG-u. U predsjedništvo Udruge na mjesto potpredsjednika izabrani su Lara Kvesić i Ivan Nekić, a na mjesto tajnice Udruge Nevena Balažević.

“Cilj nam nije da se formalno okupimo jednom godišnje ili da jednom godišnje budemo u kontaktu. Cilj je da bivši studenti ovoga fakulteta budu zapravo u trajnom kontaktu s fakultetom. Ne kao s jednom apstraktnom institucijom, nego s ljudima, sa studentima, ali i nastavnicima koji su cijeli radni vijek ovdje proveli”, rekao je Boban.

Foto: Marija Edita Feldi/Global

Na uvodnu riječ nadovezao se profesor Dražen Lalić, koji je i sam diplomirao politologiju na FPZG-u, te rekao da alumni zapravo već postoji u neformalnom obliku i odnosi se na sve diplomirane politologe koji pomažu jedni drugima. Među njima je naveo poznate intelektualce našeg društva, poput predsjednika Sabora.  Dodao je da bi “stavio bi ruku u vatru” da su neki od sadašnjih najboljih urednika u medijima diplomirani politolozi ili novinari Fakulteta političkih znanosti.

“Alumni postoji i sada bi mu trebalo dati strukturu, ali ne na onaj američki način, nego na naš način. Da izrazimo, ono što bismo mi sociolozi i politolozi rekli, socijalni kapital. Da imamo solidarnosti i međusobne ispomoći. Da netko može nazvati i pitati za uslugu, to može biti i izjava ili puko sudjelovanje u emisiji”, nadodao je Lalić.

Naziv udruge po statutu je na latinskom jeziku: Societas alumnorum Facultatis scientarium politicarum Zagrabiae čija je skraćenica Alumni FPZG. Statut udruge je pomogla oblikovati Ana Marija Grancarić, predsjednica Hrvatske udruge bivših studenata i prijatelja Tekstilno-tehnološkog fakulteta.