Foto: Pixabay

Nakon što se njezino ime gotovo tri desetljeća pogrešno izgovaralo i zapisivalo, britanska glumica Thandie Newton odlučila je vratiti svoje izvorno ime, Thandiwe. Njezin potez bio je poticaj i drugim poznatim osobama da vrate svoja izvorna imena, objavio je The Guardian.

Newton s ponosom ističe svoje ime koje na Zulu jeziku znači “voljena”. Ime ove britanske glumice upućuje na njezine korijene koje vuče iz Zimbabvea. Za svibanjsko izdanje Voguea, Newton je dala intervju u kojemu je naglasila da ovim potezom “uzima ono što je njezino”. Ova je dobitnica Emmyja u filmu “Flert” utjelovila ženski lik koji se i zove kao ona, ali se drukčije piše – “Tandive”.

Inspirirana Newtoninom odlukom, glumica Tanya Fear nedavno je na svojem Twitter profilu podijelila da joj puno ime glasi Tanyaradzwa, što znači “bili smo utješeni”. Objašnjenje iza imena je to da se glumica rodila u godini u kojoj joj je umro djed.

Iako je svojom odlukom Newton zainteresirala javnost, ona ipak nije prva koja se odlučila za povratak svojem starom imenu. Još prije tri godine takvu je odluku donio Toby Faletau, igrač ragbija koji je tada vratio svoje stvarno ime – Taulupe. Još jedan u nizu je i Novozelanđanin Willis Halaholo, također igrač ragbija, koji je svoju moderniziranu verziju imena zamjeno svojim pravim imenom – Uilisi.

Razlozi prvotne promjene imena pretežito su isti, a tiču se prilagodbe pojedinca ili mu služe kao pomoć u probijanju na scenu.